Отворен Фестивал иранског документарног филма

Директор Културног центра Ирана Амир Пурпезешк је изразио захвалност присутнима, као и руководству КЦБ-а, што прате ирански филм и културу

Други Фестивал иранског документарног филма отворен је вечерас приказивањем остварења "Мама Махал" и "Махер" у Дворани Културног центра Београда.

Поздрављајући присутне, амбасадор Ирана Рашид Хасанпур Баеи је приметио да у Србији постоји интересовање за иранску културу и заједничку сарадњу, док је представник КЦБ-а Иван Аранђеловић истакао да је њихов простор увек отворен за иранску културу и филм.

Директор Културног центра Ирана Амир Пурпезешк је изразио захвалност присутнима, као и руководству КЦБ-а, што прате ирански филм и културу.

Дугометражни "Мама Махмал" редитеља Амира Хусеина Халила Задеха говори о старијој жени из села на планини Загрос, која је
пре много година била је принуђена да прода очеву земљу да би спасла сина од стрељања.

Кратки филм "Махер" Масуда Дехнавија говори о човеку са севера Ирана који као повратник покушава помоћи житељима свог села ког су 2019. године погодиле поплаве, а после пројекције предвиђен је разговор са редитељем, као и са сценаристкињом Сеједе Хадис Мирфејзи.

На програму фестивала 8. децембра су филмови "Дани отуђености" Аболфазла Тађика и "Маријан" Хамеда Колајеија, 9. децембра "Спори ритам" Мохсена Алидадија и "Зандоман" Мохамеда Алија Ракшанија, а 10. децембра "Бледо црна" Мехгдија Махана и "Тиха невеста" Фатемеха Фазелија.

Улаз на све филмове је бесплатан, а фестивал организује Културни центар амбасада Ирана са КЦБ-ом и фондацијом Оримонд.