Култура

Програм београдског биоскопа ДКЦ проглашен за најбољи у Европи

Најстарији активни биоскоп у Београду добио је престижну награду за најбољи биоскопски програм у конкуренцији од скоро 1.200 европских биоскопа
Програм београдског биоскопа ДКЦ проглашен за најбољи у Европи© РТ Балкан

Мрежа биоскопа "Eуропа синемас", која обухвата 1.151 биоскоп у 695 градова Европе, ове године је биоскопски програм Дворане Културног центра Београда (ДКЦ) прогласила најбољим у великој европској конкуренцији.

У години када ДКЦ обележава 60 година постојања и континуираног рада, најстарији активни биоскоп у Београду добио је престижну награду за најбољи биоскопски програм у конкуренцији од скоро 1.200 европских биоскопа.

Награда ће бити уручена у уторак, 12. децембра, непосредно пре биоскопске претпремијере филма "Савршени дани" Вима Вендерса.

Већ готово тридесет година, мрежа биоскопа "Еуропа синемас" пружа подршку биоскопима који велики део својих пројекција посвећују ненационалним европским филмовима, a Дворана Културног центра Београда је део ове мреже од 2006. године.

"Ову награду одлучили смо да доделимо биоскопу ДКЦ, јер је чак 81,3 одсто свог програма посветио европском филму, чиме је постигао знатну предност у односу на остале биоскопе у мрежи. Поред тога, његов програм усмерен је на разноликост и драго нам је што београдска публика има прилику да види и бројна остварења из других делова светa", истакао је координатор мреже "Еуропа синемас" за земље Балкана Менем Риша који ће допутовати у Београд поводом доделе награде.

ДКЦ ове године прославља јубиларни 60 шездесети рођендан, који је током октобра обележен Фестивалом неснимљених филмова, иницијативом једног од уредника филмског програма ДКЦ-а, редитеља Стефана Арсенијевића. Фестивалом на коме су читани никада снимљени сценарији Рајка Грлића, Горана Марковића и Срђана Карановића још једном је потцртан дух програма ДКЦ-а, усмерен већ деценијама ка новим, истраживачким идејама о филму и видљивој и невидљивој историји филмског стваралаштва.

image