Култура

Времеплов који враћа у доба Фирентинске републике: Отворена Микеланђелова "тајна соба" (ВИДЕО)

Ова тајна одаја налази се у Музеју капела Медичи и заправо је мали подрум дуг 10 метара, широк три и висок два и по метра у коме је сачувано на десетине цртежа великог мајстора
Времеплов који враћа у доба Фирентинске републике: Отворена Микеланђелова "тајна соба" (ВИДЕО)© Tanjug/Francesco Fanfani via AP, HO

"Тајна соба" у којој се налазе скице ренесансног уметника и вајара Микеланђела Буонаротија у подруму Медичи Меморијалне капеле Националног музеја Барђело у Фиренци, отворена је за туристе од 15. новембра.

Ова тајна одаја налази се у Музеју капела Медичи и заправо је мали подрум дуг 10 метара, широк три и висок два и по метра у коме је сачувано на десетине цртежа великог мајстора.

Према речима директорке музеја Паоле Д'Агостино, уметник је осликао собу када се крио од смртне казне за подршку устанку у Фиренци, коју му је изрекао папа Клемент VII.

Директорка музеја је рекла да је просторија откривена током рестаураторских радова 1975. године, а раније је служила као складиште угља. Такође је напоменула да је за Фиренцу "ово део Микеланђелове историје који је недостајао".

"Ко овде дође, поред јединствене атмосфере, осетиће да је у својеврсном времеплову које га враћа у доба Фирентинске републике и осетиће компликоване односе породице Медичи и највећег уметника тог времена", рекао је Д’Агостино.

Како је саопштила прес служба музеја, отварање "тајне собе" за јавност је и даље експериментално – број посетилаца је строго ограничен, а време обиласка је ограничено на око 15 минута како би се смањио утицај вештачких светала на Микеланђелова дела.

image