Култура

Изложба о Небојши Глоговцу: Посвета глумцу у Музеју позоришне уметности

Био је велики човек, искрен, племенит, спонтан, паметан и изузетно духовит, а као уметника су га красили маестралност, непоновљивост, експресивна игра која је прерастала у праве глумачке бравуре, слажу се његове колеге
Изложба о Небојши Глоговцу: Посвета глумцу у Музеју позоришне уметности© Stefan Tomasevic/ATAImages

Изложба "Небојша Глоговац (1969–2018) из позоришног албума", која је отворена у Музеју позоришне уметности у Београду, одаје почаст једном од најбољих и најзначајнијих српских позоришних и филмских уметника који је прерано преминуо.

Поставка, иза које стоје ауторка Мирјана Одавић и дизајнер Јован Тарбук, припада циклусу посвећеном добитницима најзначајније глумачке награде "Добричин прстен" и осветљава Глоговчево стваралаштво у театру.

Током скоро три деценије дуге, али и рано прекинуте позоришне каријере, Небојша Глоговац је остварио 34 улоге, за многе добивши највећа признања. У свом матичном позоришту, Југословенском драмском позоришту, од прве улоге сердара Ника Ђурова у представи "Лажни цар Шћепан Мали" (1993) па до последње, Хамлета у истоименом комаду (2016), Глоговац је свој раскошан и блистав дар уткао у још 18 представа.

Играо је и у другим театарским кућама српске престонице (Атеље 212, Звездара театар, Народно позориште у Београду, Позориште "Бошко Буха", Култ театар, Битеф театар...), али и у региону (Ulysses на Брионима, Црногорско народно позориште у Подгорици).

Радио је с највећим редитељским именима наше савремене позоришне уметности међу којима су: Дејан Мијач, Александар Поповски, Слободан Унковски, Паоло Мађели, Небојша Брадић, Никола Пејаковић, Ленка Удовички. Његове изузетне вештине, ширине и таленат долазили су до изражаја и у представама које су режирали Вида Огњеновић, Јагош Марковић, Егон Савин, Никита Миливојевић, Алиса Стојановић, Душан Јовановић, Игор Вук Торбица и многи други.

У једном су сви сагласни: Небојша Глоговац је био велики човек, искрен, племенит, спонтан, паметан и изузетно духовит, а као уметника су га красили маестралност, непоновљивост, експресивна игра која је прерастала у праве глумачке бравуре.

Свој ретки дар несебично је делио с публиком, која је то умела да осети и награди. Добитник је скоро свих позоришних признања код нас и у региону. Улога Ивана у представи "Хадерсфилд" донела му је чак осам престижних награда (Стеријина, "Милош Жутић", "Ардалион"…), а улога Адама у "Разбијеном крчагу" шест ("Миливоје Живановић", "Златни ћуран", "Иво Сердар"…).

Постхумно му је додељено признање за животно дело "Добричин прстен", 2018, а Југословенско драмско позориште је 2021. установило позоришну награду "Небојша Глоговац" за изузетну уметничку креацију младог глумца, која се додељује 3. априла, на дан овог театра.

Његов снажан глумачки израз и посвећеност послу оставили су великог трага и на филму и телевизији.

image