Јубиларни 60. Октобарски салон од 20. октобра до 1. децембра 2024. године

Три различите концепције осмислиће три кустоска тима

Јубиларни 60. Октобарски салон у организацији Културног центра Београда биће реализован од 20. октобра до 1. децембра 2024. године, најавила је помоћница директора за програм КЦБ-а Зорана Ђаковић Миннити.

"Следеће године ћемо имати отварање баш на онај датум како је осмишљено, дакле 20. октобра. Биће разних тематских целина, оквира, успостављања дијалога с уметницима, ликовним критичарима и историчарима уметности о томе шта би била визија 60. Салона", навела је Ђаковић Миннити.

Три различите концепције које ће осмислити три кустоска тима требало би да кроз изложбу и програм одговоре како и до које мере савремена уметност покушава да рефлектује и одговори на различите изазове и проблеме доба у којем живимо, али и шта заузврат њене унутрашње кризе говоре о нама и нашем положају у савремености.

Први кустоски тим чине: Лина Џуверовић, професорка на Уметничкој школи Челси Универзитета у Лондону, Емилија Епштајн и Ана Кнежевић, кустоскиње у Музеју афричке уметности у Београду.

"Занимљиво је да ће Октобарски салон имати три концепта за наредну годину с три одвојена тима кустоса. Код нас је изражена замисао активизма, феминистичког покрета, присутна је идеја наде, дисциплине и ангажмана у овом пројекту. Дугорочни приступ и концепт наше изложбе желимо да имамо на неки начин кроз историју феминизма", објаснила је Џуверовићева.

Други кустоски тим чине: Лоренцо Балби, директор Музеја модерне уметности у Болоњи - МАМбо (Италија) и Добрила Денегри, историчарка уметности и кустоскиња, који ће имати концепт изложбу "Трагови".

У трећем тиму су Матју Лелиевр, кустос у Музеју савремене уметности у Лиону, и Маријана Маја Коларић, директорка Музеја савремене уметности у Београду, са пројектом "Естетика сусрета".

Октобарски салон је изложба репрезентативних дела из актуелног стваралаштва у области ликовних уметности, која има статус сталне манифестације у области културе од значаја за Град Београд, оснивача и покровитеља манифестације.