Објављен ужи избор дела за Награду "Димитрије Богдановић" за 2023. годину

Признање које носи име великог проучаваоца српске средњовековне књижевности и културе установљено је 2022. и први добитници су Мило Ломпар и Немања Девић

На основу одлуке жирија који чине др Слободан Антонић, др Мирјана Бојанић Ћирковић, др Јана Алексић, др Марија Јефтимијевић Михајловић и др Борис Булатовић (председник), у конкуренцији за Награду "Димитрије Богдановић" за 2023. годину – коју Научно удружење за развој српских студија из Новог Сада додељује за најбољу књигу у области хуманистичких и друштвених наука – од укупно 125 наслова у ужи избор од 12 одабране су следеће студије (према азбучном редоследу презимена аутора):

Награда која носи име великог проучаваоца српске средњовековне књижевности и културе и одважног заступника српских националних права у титоистичкој Југославији, основана је прошле године и први добитници овог признања су др Мило Ломпар за књигу Црњански и светска књижевност (Православна реч, Нови Сад) за науку о књижевности и др Немања Девић за књигу За Партију и Тита (Службени гласник, Београд) за историографију.

По речима председника жирија Бориса Булатовића, идеја да се установи награда "Димитрије Богдановић", била је врло смислена будући да су у наше време хуманистичке науке и културно наслеђе које је предмет њиховог изучавања – занемарени, а посебно у српском случају пошто је на делу малигно превредновање чинилаца српске културне и политичке егзистенције и обликовање представе о својеврсној криминогеној култури.

Богдановићеву бригу за српску културу показали су досадашњи награђени аутори Ломпар и Девић, као и писци чије су се студије нашле у ужем избору за 2023. годину.

Димитрије Богдановић (1930–1986), истакнути српски историчар књижевности и академик САНУ, као и храбри критичар комунистичког режима, између осталог је прикупљао и истраживао грађу о историји Косова и Метохије, те дигао глас против тишине о терору над Србима на Космету – када је постаo члан САНУ, основао је Одбор за одбрану слободе мисли и изражавања, који је махом указивао на обесправљеност Срба на КиМ. Из тога је настала његова "Књига о Косову" (1986) након чега је уследила жестока медијска хајка на академика.

"Људи као Димитрије Богдановић и у већим народима се јављају једном у пола века", говорио је историчар Радован Самарџић.