Мира Бањац добила биоскоп на Палићу: Добити биоскоп са својим именом, то није лако носити

Сала у биоскопу "Абазија" поред Палићког језера, која носи име једне од најзначајнијих српских глумица, почеће са радом 11. јануара 2024. године

Завршено је опремање сале "Мира Бањац" Културног центра и биоскопа "Абазија" у Палићу, уз подршку Филмског центра Србије, а почетак рада заказан је за 11. јануар 2024. године.

"Шта ја после овога могу да тражим? Добити биоскоп, добити салу са својим именом, то није лако носити. Али срећна сам што ће се ова просторија напунити ентузијазмом, напунити радошћу", рекла је глумица Мира Бањац претпрошлог лета када је најављено отварање сале са њеним именом, напомињући уз осмех да је "сала мала, као што је и она мала жена".

Том приликом је казала да би волела да у тој сали углавном буду млади.

"Идеја је да они нешто понесу одавде. То је једино што вреди. Кад будем умрла неће ништа остати сем онога што ће они понети из једног лепог и значајног доприноса који сам ево и ја неким малим својим уделом заслужила. Волела бих да сала буде увек пуна младих редитеља, глумаца, продуцената. Глумцу је много важно да га не забораве. Награде које сам добила ићи ће на своје место, у музеје, али оно што ће људи понети то остаје трајно" казала је Бањац.

Мира Бањац припада првој генерацији глумаца која је завршила Државну глумачку школу у Новом Саду 1950. године, у класи Јурија Ракитина.

Каријеру је започела најпре петнаестогодишњим радом у позоришту, а филмска и телевизијска глумица постала је 1964. када је добила улогу у ТВ филму "Бој на Косову", раме уз раме са Мијом Алексићем, Оливером Марковић и Даром Чаленић, тада великим југословенским звездама. Три године касније, као још увек млада глумица, добила је прво велико признање - Стеријину награду за представу "Трактат о слушкињама", после чега су се низале филмске и прозоришне улоге и бројна признања.

Осим по многобројним филмским улогама, од којих су неке дубоко урезане у сећањима гледалаца, Мира Бањац је позната по својој непосредности, духовитости, скромности и невероватној харизми.