Збирка руских региона у Адлигату: Најлепши предмет порцелански бели медвед из Санкт Петербурга

За годину и по дана путовања кроз 63 руска региона сакупљено пола тоне књига, сувенира и материјала – који су возом стигли из Владивостока

Удружење Адлигат саопштило је да је у њиховом Музеју књиге и путовања отворена Збирка руских региона, коју је посетио амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко.

Збирка руских региона настала је после путовања председника Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат Виктора Лазића кроз 63 руска региона 2009. и 2010. године, каже се у саопштењу.

"Пред нама је велики посао. Овом збирком је обухваћена скоро цела Русија, али наставићемо да је допуњујемо и сакупљамо књиге, предмете и све што је важно за сваки регион", изјавио је Боцан-Харченко.

Лазић је навео да је годину и по дана путовао "ладом нивом" од Дечана до Мурманска и даље, и да је сакупио пола тоне књига, сувенира и материјала које је у Владивостоку утоварио у воз.

Према његовим речима, између осталог, из Свердловске области стигао је урамљен редак ендемски цвет, из Воронешке области вунене чизме с плетеним народним мотивима, а Волгоградске области кристална кугла с угравираним спомеником победе.

"Гувернер Јамалско-ненецког аутономног округа недавно је дошао у Адлигат и предао поклоне. Тако је стигао можда и најлепши предмет у целој збирци – порцелански бели медвед произведен у славној царској фабрици у Санкт Петербургу која од 1774. године прави најбољи порцелан на свету", навео је Лазић.