Култура

Чувени руски пијаниста Денис Мацујев 25. јануара у Коларцу

Денис Мацујев ће гостовати 25. јануара у Коларчевој задужбини са Симфонијским оркестром РТС-а и диригентом Дејаном Савићем
Чувени руски пијаниста Денис Мацујев 25. јануара у Коларцу© Илья Питалев / РИА Новости

Музичка продукција Радио телевизије Србије, укључујући Симфонијски оркестар и Хор РТС-а, припремају богат програм за целу 2024. годину, који је објављен на друштвеним мрежама током новогодишњих празника, а руски пијаниста Денис Мацујев наступиће као њихов гост 25. јануара у Коларцу.

Први концерт музичке продукције РТС-а, "Опело" Светислава Божића, ће бити одржан 16. јануара у цркви Светог Симеона Мироточивог на Новом Београду, са Хором РТС-а, док је диригент Хаџи Јаков Милутиновић, а солиста Јереј Александар Секулић.

Током 2024. Хор РТС-а ће прославити 85 година постојања, и јубилеј ће започети тим опелом у гис-молу за мешовити хор, који је академик Светислав Божић (70) компоновао 1993. године, а дело је премијерно изведено 1994. године у Манастиру Студеница.

Наредни концерт биће у знаку чувеног руског пијанисте Дениса Мацујева, који ће гостовати 25. јануара у Коларчевој задужбини са Симфонијским оркестром РТС-а и диригентом Дејаном Савићем.

Пијаниста Мацујев већ је недавно имао самосталан концерт на Коларцу без оркестра, а овог пута је одабрао следећи репертоар: Јоханес Брамс – "Серенада бр. 1 Де-дур, оп. 11", Сергеј Рахмањинов – "Концерт за клавир бр. 2, це-мол, оп. 18".

Подсетимо, пијаниста Денис Мацујев је раније заказао концерт у Београду, за 8. мај у МТС дворани. Руски уметник је тада навео да је дубоко скрхан вестима о трагедијама које су се догодиле у Србији и да је због тога одлучио да одложи концерт у Београду.

image