Култура

Пучинијевих 12 страна љубави: Гала концерт на Коларцу поводом 100 година од смрти композитора

Покушаћемо да се кроз концерт осврнемо на Фромово "Умеће љубави" и дочарамо љубав публици са свих страна, истакла је сопран Марија Јелић, која је уједно и творац програма
Пучинијевих 12 страна љубави: Гала концерт на Коларцу поводом 100 година од смрти композитора© International Opera Foundation

Ексклузивни гала оперски концерт, "Пучинијевих 12 страна љубави", биће одржан 14. фебруара 2024. у Великој дворани Коларчеве задужбине, са почетком у 20 часова, поводом обележавања 100 година од смрти овог великог композитора.

Ово ће бити посебан музичко-сценски догађај, на коме ће наступити познати светски тенори Дарио ди Вијетри и Горги Цуцковски, наш сопран Марија Јелић (идејни творац програма), Уметнички ансамбл Министарства одбране "Станислав Бинички" уз вођство познатог италијанског диригента Мауриција Коласантија, у режији Дејана Прошева. 

"Извешћемо арије и дуете из његових 12 опера које је компоновао, а 12 је број који поседује веома велику симболику, од 12 апостола из Светог писма, 12 богова са Олимпа, 12 израелских племена у Библији, итд. Покушаћемо да се кроз концерт концептуално осврнемо на Фромову књигу 'Умеће љубави' и да дочарамо љубав публици са свих страна, јер по Фрому љубав није примарно однос према одређеној особи; то је став, орјентација бића према свету као целини, не према једном објекту љубави", изјавила је сопран Марија Јелић.

Са успешним солистима наступиће ансамбл који је 26. септембра 1899. основао наш славни композитор, диригент и педагог као Београдски војни оркестар, а који данас носи његово име - Станислав Бинички.

Био је то први оркестар концертног типа у Србији, чију традицију, кроз три века, чува Уметнички ансамбл Министарства одбране, носећи с поносом име утемељивача војне музике. Уметнички ансамбл Министарства одбарне "Станислав Бинички" данас својом програмском и репертоарском разноврсношћу, жанровском прилагодљивошћу, високим уметничким критеријумима и широком лепезом извођачких могућности, на достојан начин афирмише и репрезентује Републику Србију, Министарство одбране и Војску Србије, домаћој и иностраној публици, као и стручној јавности.

У саставу Ансамбла налазе се Симфонијски оркестар, Мали забавни оркестар и Мешовити хор.

image