"Муцијеви дани" поново у Атељеу 212: У славу редитеља и дугогодишњег управника Љубомира Драшкића

У оквиру фестивала на ком ће бити изведене представе које су поставили досадашњи добитници Награде за режију "Љубомир Муци Драшкић", биће обележена и стогодишњица рођења Мире Траиловић – реконструкцијом "Фауста", прве представе овог театра

Атеље 212 обележиће 20 година од смрти једног од најбољих редитеља бивше Југославије и дугогодишњег управника Атељеа 212, Љубомира Муција Драшкића (1937–2004), поновним покретањем Фестивала позоришне игре "Муцијеви дани", који ће се одржати од 19. до 25. јануара на малој и великој сцени Атељеа 212.

Овогодишње четврто издање фестивала које је осмишљено као позоришно дружење театра, првенствено из градова где је радио и значајан траг оставио Муци Драшкић, од ове године одржаваће се сваког јануара.

Програм фестивала чине представе Атељеа 212, Народног позоришта из Ниша и Сомбора, које су режирали досадашњи добитници Награде за режију "Љубомир Муци Драшкић": Алиса Стојановић, Милица Краљ, Борис Лијешевић, Ива Милошевић, Ђурђа Тешић, Александра Милавић Дејвис.

У оквиру фестивала на посебан начин ће бити обележено и 100 година од рођења Мире Траиловић – реконструкцијом прве представе Атељеа 212 "Фауст".

Овогодишње четврто издање фестивала биће отворено изложбом о Љубомиру Муцију Драшкићу Музеја позоришне уметности Србије, а свих дана фестивала у горњем фоајеу позоришта приказиваће се снимци представа Атељеа 212 у његовој режији: "Марија Стјуарт", "Бекство", "Молијер", "Свети Георгије убива аждаху" и "Кнегиња из Фоли-Бержера".

"Муцијеви дани" замишљени су као отворени простор драмске игре за пријатељско упознавање с представама заснованим на основним Драшкићевим позоришним постулатима – активном односу према времену, јаком текстуалном предлошку, али с максималном слободом која отвара простор за глумачку машту и развијање маштовите глумачке игре и представе која се тиче публике.