Култура

Београдска филхармонија свира дело преминулог Зорана Ерића 2. фебруара у Коларцу

Прва сарадња Београдске филхармоније са младим композитором 1975. године показала је да се ради о великом таленту
Београдска филхармонија свира дело преминулог Зорана Ерића 2. фебруара у Коларцу© FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Београдска филхармонија се опрашта од драгог сарадника и колеге, композитора Зорана Ерића, једног од најзначајнијих српских савремених композитора који је преминуо 20. јануара у Београду, пише у саопштењу Београдске филхармоније, а у јубиларној сезони оркестра, Филхармонија је вратила на програм "Шест сцена-коментара", као дело је које је обележило новију историју оркестра и које ће бити изведено на концерту 2. фебруара у Коларцу.

Већ је прва сарадња Београдске филхармоније са младим композитором 1975. године показала да се ради о великом таленту.

Тада је филхармонија са успехом извела његово прво оркестарско дело, кореографску слику за оркестар Иза сунчевих врата, коју је наредне године представила и на Дубровачким летњим играма, а исте године и на шест концерата на турнеји по Немачкој.

Међународну промоцију Ерићевих дела, филхармонија је наставила са остварењем "Картун" (Cartoon ) у Москви 1995. године, а нарочито са шест-сцена коментара за три виолине и оркестар које су изведене на седам концерата шведске турнеје 2006. године.

Зоран Ерић је био резиденцијални композитор сезоне 2003-2004, а Београдска филхармонија му је у сезони 2016-2017 поручила дело Списак бр. 2.

image