Култура

Ужи избор за Оскара: Не може без Украјинаца

Остварење"20 дана у Маријупољу" Мстислава Чернова нашло се на скраћеној листи кандидата за "Оскара" у две категорије: најбољи документарац и најбољи страни филм
Ужи избор за Оскара: Не може без УкрајинацаGetty © Al Seib/A.M.P.A.S. via Getty Images

Филм "Барби" и документарац Асошијејтед преса са линије фронта "20 дана у Маријупољу" један корак су ближе номинацији за награду "Оскар". Америчка академија филмских уметности и наука објавила је краћу листу кандидата у 10 категорија које укључују најбољу оригиналну песму, документарни филм, страни филм, оригиналну музику за филм, али и најбољу фризуру и шминку, визуелне ефекте и звук.

Остварење"20 дана у Маријупољу" Мстислава Чернова нашло се на ужој листи кандидата за "Оскара" и у категорији најбољи документарац и најбољи страни филм, а у овој последњој представља Украјину, преноси АП. 

Очекивано, "Барби" Грете Гервиг, "Опенхајмер" Кристофера Нолана и "Убиства под цветним месецом" Мартина Скорсезеа најприсутнији су међу финалистима у бројним категоријама, укључујући и оне за најбољу музику и звук.

У категоријама сценске шминке, визуелних ефеката и музике пробили су се и "Зона интереса" Џонатана Глејзера и "Јадна створења" Јоргоса Лантимоса, док је "Спајдермен: Путовање кроз Спајдер-свет" кандидат у категорији визуелних ефеката, најбоље песме и најбоље оригиналне музике. 

Међу номинованима за најбољи документарац, осим "20 дана у Маријупољу" су и "Америчка симфонија" о музичару Џону Батисту, документарац о глумцу Мајкл Џеј Фоксу, "Путовање на Марс: Пројекат Ники Ђовани", "Вечна меморија", "Четири ћерке"... Неки су били изненађени што у ужу листу кандидата није уврштен "Кокомо сити" о животу црних транссексуалних проститутки, као и "Мали Ричард: Ја сам све", наводи АП.

Додаје се и да се "Барби" није нашла у ужем избору кандидата за најбољу сценску шминку и фризуру, као што ни "Опенхајмера" нема међу кандидатима за најбоље визуелне ефекте, иако је био на широј листи од 20 остварења. 

Коначне номинације за све категорије биће објављене сутра, а 96. церемонија доделе "Оскара" биће одржана 10. марта традиционално у "Долби театру" у Лос Анђелесу.    

image