Уручена Награда "Душан Радовић": Духовита и луцидна песникиња Драгана Младеновић

У одлуци жирија истиче се да је стих песникиње једноставан, често минималистички, а увек забаван, те да је на одлуку жирија утицала и чињеница да је она на конкурсу имала још једну вредну, лепу и паметну књигу "Три, четири, сад! Хајде да се поезирамо"

Награда за књижевност за децу и младе "Душан Радовић" за 2023. годину уручена је данас Драгани Младеновић за збирку песама "Кад ствари пољуде", на свечаности у Библиотеци града Београда (БГБ).

Примајући признање од председника жирија Милоша Радовића, лауреаткиња је рекла да је велика част добити награду која носи име нашег најзначајнијег песника за децу, писца који је био толико иновативан и духовит да се цела овдашња дечја књижевност може поделити на ону пре и после Радовића (1922–1984).

"Нама који пишемо за децу остали су његови путокази, али и лествица подигнута веома високо. Успео је да направи начин да комуницира са децом, родитељима и књижевном јавношћу. То је невероватно тежак задатак", истакла је Младеновићева.

Жири у коме су били Радовић, Зорица Хаџић и Зорана Опачић једногласно је донео одлуку да награда припадне књизи Драгане Младеновић, у издању Креативног центра, са илустрацијама Невене Силашки.

У одлуци жирија истиче се да је Младеновићева "духовита и луцидна песникиња", чији је стих "једноставан, често минималистички, а увек забаван".

"Поенте су у неочекиваним обртима, крајеви песама не могу се наслутити из почетака. То је модеран језик каквим би се поносили данашњи јутјубери и инфлуенсери, само када би га знали", оценио је жири.

Радовић је додао да је на одлуку жирија утицала и чињеница да је Младеновићева на конкурсу имала "још једну вредну, лепу и паметну књигу 'Три, четири, сад! Хајде да се поезирамо'".

Награду "Душан Радовић" за књижевност за децу и младе у оквиру свих жанрова установили су 2021. године Град Београд и БГБ, а састоји се од скулптуре вајара Зорана Кузмановића, дипломе и новчаног износа од 5.000 евра у динарској противвредности.

На конкурс су биле пријављене 43 књиге, а у ужи избор су ушле и "Благо нама са животињама" Бранка Стевановића, "Госпојица Мица" Зорице Кубуровић, "Вукова азбука" Мирослав Максимовић и "Даске" Уроша Димитријевића.

Прошле године награду "Душан Радовић" добила је Ана Петровић за књигу "Стрипотерапија", такође у издању Креативног центра.