Оскар кандидати стижу на ФЕСТ

Међу стотинак филмова који се у Београду премијерно приказују су и нова дела Александра Пејна, Жистин Трије, Матеа Гаронеа и Хајаа Мијазакија, који се номиновани за награду Америчке филмске академије

Међу филмовима 52. међународног филмског фестивала ФЕСТ, који ће у Београду бити одржан од 23. фебруара до 3. марта, биће приказано и неколико остварења која су у трци за награду Оскар, попут "Бартонове академије" и "Анатомије пада".

"Бартонова академија" редитеља Александра Пејна отвара ФЕСТ 23. фебруара у МТС дворани, у оквиру програма "Гала", а у конкуренцији је за Оскара за најбољи филм, главну мушку улогу, споредну женску улогу и оригинални сценарио.

Филм "Анатомија пада" Жистине Трије, поред тога што је тријумфовао на прошлогодишњем фестивалу у Кану где је награђен "Златном палмом", овог фебруара има номинацију за Оскара за најбољу женску улогу за Сандру Хилер, али и још четири номинације: најбољи филм, режија, оригинални сценарио и монтажа.

Са канског фестивала а из групе филмова номинованих за награду Америчке филмске академије, стиже и драма Џона Глејзера "Зона интереса". Овај филм, о ужасима Аушвица,  номинован је за Оскара за најбољи филм, најбољи међународни филм, режију, адаптирани сценарио и звук.

Италијанско-белгијска копродукција "Ја капетан" редитеља Матеа Гаронеа стиже на ФЕСТ након што је номинована за Оскара за најбољи међународни филм и оригинални сценарио, баш као и дело "Четири ћерке" редитељке Каутер Бен Ханиа, које је у конкуренцији за Оскара за најбољи документарни филм.

Како је најавио организатор ФЕСТ-а - Цебеф, међу Оскар кандидатима је и једна права посластица - последње дело јапанског мајстора анимације Хајаа Мијазакија "Дечак и чапља", које ће у Београду бити приказивано у сусрет додели Оскара за коју је номиновано за најбољи анимирани филм.