Култура

Писцу Игору Маројевићу уручена "Виталова" награда

"Златни сунцокрет" се враћа кући, поручио је писац примајући награду
Писцу Игору Маројевићу уручена "Виталова" награда© F.S./ATAImages

Награда "Златни сунцокрет" за најбољу књигу на српском језику у 2023. години уручена је данас писцу Игору Маројевићу за збирку прича "Гранична стања".

На свечаности у скадарлијском ресторану "Три шешира", Маројевићу је награду компаније "Витал", која се састоји од дипломе и новчаног износа, уручио њен генерални директор Михаило Церовац који је писцу пожелео да "настави да објављује нова дела и осваја награде".

Захваљујући се на награди, Маројевић се присетио да је у три наврата био у најужем избору за "Златни сунцокрет", коју је коначно добио за своју најекстремнију књигу.

Маројевић је напоменуо да су се са наградом у њему "активирали интимни механизми", пошто је његов отац Радоје Маројевић био руководилац рафинерије "Витала" у Врбасу, а "Гранична стања" су прва књига у којој "протагонизам даје фигури оца".

"'Златни сунцокрет' се враћа кући", закључио је Маројевић.

Жири у саставу Драган Јовановић Данилов, Милица Вучковић и Владимир Гвозден оценио је да се збирка прича Маројевића, у издању "Дерете", издвојила из конкуренције "због уверљивог приказа савремености, лакоће приповедања, особене духовитости и ироније".

"Пред нама је зрело књижевно дело, луцидно, снажно, привлачно и самосвесно, дело у којем су све врлине Маројевићеве прозе достигле свој врхунац", оцењено је у одлуци коју је прочитао Гвозден.

Жири је истакао да "приче из 'Граничног стања' делују као различите верзије сукоба (или трвења) између појединца и друштвених или државних институција као што су гранична полиција, уметнички или активистички кругови, породица, криминалци, политички неистомишљеници, несуђени сексуални партнери и зеленаши".

"Маројевић је истински песник дезилузије, а његово приповедање сведочи о моћима мирног, промишљеног и пажљивог ткања књижевних знакова које, унутар разуђене конфигурације савремене српске прозе, производи веома необичне и важне ефекте", закључио је жири.

Вучковић је истакла да је у контексту награда "Златни сунцокрет" "једно од последњих уточишта здравог разума", а Маројевић је написао "изузетно дело", збирку која одише хумором, где је постигао да буде начисто са собом.

Јовановић је оценио да збирка успоставља естетику границе и поетику простора, а Маројевић се у причама бави најекстремнијим менталним стањима, и "Гранична стања" су књига о људима настањеним духовима - патолошким нарцисима.
"То је опасна књига, књига зрелости и зенит Игоровог приповедења за сада. Написао је књигу која ће остати", оценио је Јовановић.

Маројевић је објавио романе "Остаци света" (2020), "Туђине" (2018), "Мајчина рука" (2011), "Шнит" (2007), "Жега" (2004) и "24 зида" (1998, 2010), и четири збирке прича међу којима су "Све за лепоту" (2021) и "Београђанке" (2014).

Досадашњи добитници "Златног сунцокрета“ били су Иван В. Лалић, Рајко Петров Ного, Радослав Петковић, Милован Данојлић, Давид Алабахари, Драгослав Михаиловић, Војислав Карановић, Владимир Тасић, Горан Петровић, Слободан Владушић и други.

Прошлогодишњи добитник је био Владимир Кецмановић за роман "Кад ђаволи полете".

image