Култура

Завршен 52. ФЕСТ: Руски филм "Господар" проглашен за најбољи

Награду за најбољу режију освојио српски редитељ Младен Ђорђевић за филм "Радничка класа иде у пакао", којем је припала и награда "Небојша Ђукелић" за најбољи филм региона, док је за најбољу глумицу награђена Ивана Вуковић за филм "За данас толико"
Завршен 52. ФЕСТ: Руски филм "Господар" проглашен за најбољи© РТ Балкан

Руски филм "Господар" проглашен је за најбољи у Главном такмичарском програму 52. ФЕСТ-а који је завршен вечерас у Београду, проглашењем победника, уручењем награда и премијером српског филма "Руски конзул" Мирослава Лекића.

У конкуренцији 17 филмова, делу Јурија Бикова припало је главно фестивалско признање – "Београдски победник" за најбољи филм.

"Реч је о моћном филму, лишеном сваког натурализма, који нас на ретко уверљив начин увлачи у живот модерне заједнице. Порука овог филма, насталог у руско-француско-швајцарској копродукцији, је наметљива и јасна и издиже се из локалног оквира према универзалном", истакао је, између осталог, жири фестивала у саставу: глумац Радивоје Раша Буквић, председник, редитељ Зринко Огреста (Хрватска), директорка Словеначког филмског центра Наташа Бучар, сценариста Биљана Максић и глумац Марко Грабеж, чланови. 

Ово је други пут да је Биков награђен на ФЕСТ-у: пре девет година за филм "Будала" (Дурак) освојио је награду жирија у главном такмичарском програму.

Јуриј Биков, који је режију учио на чувеној руској ВГИК филмској академији, у новом филму гледаоца директно и брзо уводи у причу о појединцу на раскрсници путева, у време када треба да донесе одлуке које се тичу искључиво његовог живота и опстанка, и када ће једини морати да сноси сав терет својих избора. Врло прецизном, маестралном режијом, коју је увежбавао у ранијим филмовима, Биков прича причу о Ивану који сведочи саобраћајној несрећи на ауто-путу. Пошто је увек спреман да пружи руку онима у невољи, Иван спасава особу заробљену у аутомобилу. Човек спасен од сигурне смрти заправо је Родин, високи официр безбедносних снага, који постаје користан контакт за Ивана. Међутим, њихово пријатељство ће коштати Ивана више него што очекује.

Пажљиво изнијансираним односима међу главним ликовима, редитељ је несебично пружио малу школу драматургије, која показује да је Биков и одличан сценариста, писац бритког пера који маестрално скенира савремено друштво. Пошто је одлично изградио причу, водећи ликове кроз вратоломије суровости, Јуриј Биков је филм надоградио чврстом режијом, пуног кадра и плана по дубини. Сваки кадар је на правом месту, нема недостатака нити вишкова на које нису имуни ни искуснији редитељи од 43-годишњег руског синеасте.

"Господар", који се за класу издвојио од осталих филмова у главном такмичарском програму 52. ФЕСТ-а, потврђује да је Биков својим седмим филмом у потпуности сазрео као аутор, да је тренутно у најкреативнијој фази стваралаштва и да се од њега у будућности могу очекивати ремек-дела, налик на оне чувене класике великана руске кинематографије у чије одабрано друштво се већ уписао.

Награде за српске уметнике

Награду за најбољу режију освојио је српски редитељ Младен Ђорђевић за режију филма "Радничка класа иде у пакао", који је премијерно приказан на ФЕСТ-у. Овом филму припала је и награда "Небојша Ђукелић" за најбољи филм региона у главном програму фестивала, као и признање асоцијације ФЕДЕОРА за најбољи евро-медитерански филм.

Како је истакао жири за доделу награде "Небојша Ђукелић", Ђорђевићев филм је дело "изузетног редитељског рукописа, уз сурови коментар локалне свакодневице, и великих глумачких остварења, који се посебно истиче по продукцији".

Награда за најбољи сценарио припала је Славици Шнур и Влатки Воркапић за хрватски филм "Света породица", признање за најбољу женску улогу освојила је српска глумица Ивана Вуковић за филм "За данас толико", а за мушку Салех Бакри за филм "Наставник", реализованим у британско-палестинско-катарској копродукцији. Најбољи дебитант је Каталин Молдоваи, која је награђена за режију мађарског филма "Без даха".

Награда "Милутин Чолић" дневног листа "Политика" за редитеља најбољег српског филма у ФЕСТ-овим програмима припала је Марку Ђорђевићу за филм "За данас толико". Жири је истакао "писмену и рафинирано инсценирану причу која одише лековитом животном радошћу, софистицирани редитељски поступак који омогућава идентификацију гледаоца са радњом и ликовима, аутентичну атмосферу, уверљиву и духовиту глумачку игру и истанчану ликовност слике".

Иначе, овај филм, који се издвојио као фаворит публике јер је доживео скоро па стајаће овације, топло се препоручује дистрибутерима и приказивачима да га пригрле и омогуће му сусрет са гледаоцима у биоскопима Србије, јер у причи о људима који су одлучили да буду срећни нуди невероватну лепоту живљења.

Премијером филма "Руски конзул" Мирослава Лекића, по истоименом роману Вука Драшковића, спуштена је завеса на десетодневни 52. ФЕСТ током ког је у шест дворана и осам  биоскопских сала приказано 108 филмова на око 450 пројекција.

Све заљубљенике у седму уметност, очекује и ПостФЕСТум, програм репризних пројекција. Од 4. до 7. марта у две биоскопске сале у Београду – Дворани културног центра Београда и биоскопу Синеплекс Ушће шопинг центар биће приказивани филмови за које су се, током фестивала, тражиле карте више: "Црни чај", "Зона интереса", "Опало лишће"...

image