Култура

"Поетски и духовно": Нови филм о Немањићима од 18. априла у биоскопима

Јунаци филма 'Небеско' су деца данашњице Душан и Христина који нам откривају разлоге због чега је већина владара српске династије канонизована за светитеље
"Поетски и духовно": Нови филм о Немањићима од 18. априла у биоскопимаwww.globallookpress.com © Silas Stein/dpa

Филм "Небеско", инспирисан духовним наслеђем династије Немањић, биће приказиван од 18. априла у српским биоскопима, најавили су продуценти.

Сценарио за филм редитеља Марија Гламазића саткан је од писаног предања Стефана Немање, Светог владике Николаја Велимировића, Светог Јустина Ћелијског и Светог Серафима Саровског, наведено је у саопштењу.

"Јунаци филма 'Небеско' су деца данашњице Душан и Христина који нам откривају разлоге због чега је већина владара ове династије канонизована за светитеље, користећи своју машту као времеплов".

У филму који је премијерно приказан 11. априла у МТС дворани играју Небојша Дугалић, Лука Радовић, Ксенија Милосављевић, Андреа Ржаничанин, Хаџи Александар Ђуровић, Дејан Гоцић, Душан Јовић и Нада Станков.

Хаџи Александар Ђуровић је рекао после премијере да му је "драго да је публика препознала намеру и жељу аутора да у гледаоцу пробуди емоцију и да се након филма човек запита о духовним поукама које је чуо". Ђуровић је оценио "Небеско" као "поетски и духовни филм".

Филм "Небеско" је снимљен уз подршку епископа крушевачког Давида.

image