Кустурица на отварању "Позоришног Кустендорфа": Допринос нас избеглица свету уметности

Ова врста уметности коју ми овде заговарамо веома је слична том избеглици који је ето направио дом за себе и све оне који немају дом за себе и за све који имају потребу да се нађу у једној културолошкој групи као што је ова, рекао је најнаграђиванији српски редитељ Емир Кустурица

У препуној дворани "Проклета авлија" на Мећавнику вечерас је свечано отворен пети по реду позоришни фестивал "Кустендорф", који ће трајати до недеље 19. маја, када ће бити завршен доделом награда. У оквиру такмичарског програма фестивала, који се ове године одржава под слоганом "Има ли живота пре смрти", биће одиграно пет студентских представа.

Фестивал је отворио његов идејни творац и градитељ Мећавника Емир Кустурица речима да припада групи која је пре 25 година сањала да направи град у коме ће свако годишње доба имати један фестивал", и ево, стигло се до тога да се "усталио и овај театарски".

"Гледао сам данас овде на Мећавнику једну групу средњошколаца, били су са својом наставницом која им је причала како је настао Мећавник. Рекла им је да је овде један избеглица направио град у који сви долазе да се осећају као да су код куће. А та избеглица сам изгледа ја. Да ли ја себе могу да третирам као избеглицу питање је као и ово како да дефинишемо уметност и шта уопште да мислимо о уметности данас кад већ имамо Да Винчијеве кодове, кад имамо имплантирање, можда ћемо имати и филм у мозгу, даљински пуштен... Ова врста уметности коју ми овде заговарамо веома је слична том избеглици који је ето направио дом за себе и све оне који немају дом за себе и за све који имају потребу да се нађу у једној културолошкој групи као што је ова", рекао је Кустурица.

"Уметност пројектује све оно што пролази кроз њен вокабулар а што време исцрта и испише кроз уметника је управо најбоље сведочанство о времену у коме смо живели и ми и било која генерација пре нас. Утолико гостовање младих уметника на још једном фестивалу који је установљен и који је већ стабилан фестивал је наш допринос, допринос нас избеглица свету уметности", речи су Емира Кустурице.

За награде фестивала до недеље увече надметаће се академије уметности из Београда, Новог Сада и Бањалуке, као и београдски Факултет драмских уметности. У жирију фестивала су глумица Вања Ејдус, редитељка Јана Маричић и драмски писац Ђорђе Косић.

Вечерас је после свечаног отварања, на позоришној сцени Мећавника изведена представа "Галеб" А. П. Чехова у режији Милана Нешковића, Народног позоришта из Сомбора.

После глумаца из Сомобора, од 23 сата на истој сцени наступиће Државни театар младих Бријанцев из Санкт Петербурга, који ће одиграти представу "Медвед", такође насталу по делу Чехова.

Сутра, у суботу, 18. маја, Народно позориште Сомбор извешће представу "Свака дивна ствар" у режији Нинослава Ђорђевића, док ће последњег дана фестивала, у недељу 19. маја, Народно позориште из Суботице одиграти ауторски пројекат Миње Пековић "Браво за кловна".

"Позоришном Кустендорфу" присуствоваће студенти драмских уметности из Србије, Републике Српске и Русије.