Култура

Филм давне будућности: Документарац о Миши Радивојевићу

Филм ће бити приказан у оквиру пројекта аутора и модератора Дарка Бајића и редитеља Синише Цветића који је креиран с циљем да сачува искуство редитеља који су обележили кинематографију Србије
Филм давне будућности: Документарац о Миши Радивојевићу© TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Премијера документарног филма о славном редитељу Миши Радивојевићу "Филм је променио свет" у режији Дарка Бајића и Синише Цветића заказана је за 29.мај у програму Белдокс фестивала.

Филм слика дело редитеља и сценаристе Милоша Мише Радивојевића, који је од времена "црног таласа" до данас, својим остварењима сачувао позицију радикалног филмског аутора и једног од најважнијих представника арт филма у југословенском и европском контексту.

"Емитоваће се серије у реалном времену. Шта ће нам монтажа, све ће бити приказивано уживо. Филм је једини који представља аутора који хоће нешто да каже. Садржај је присутан 24 сата, а где смо ми у свему томе", указао је Бајић.

Миша Радивојевић је за идеју о филму рекао да је племенита и да је то гест у који је уложен рад и поштовање према људима.

"У филмовима је заробљено време где ће будуће генерације морати да се врате у прошлост како би виделе како је било. Тако се коментарише историја, антропологија и биће човека", објаснио је Радивојевић и додао да ће критика бити оправдана после њега "када ће се без скрупула говорити о једном делу".

Филм ће бити приказан у оквиру пројекта "Филм давне будућности" аутора и модератора Дарка Бајића и редитеља Синише Цветића који је креиран с циљем да сачува искуство редитеља који су обележили кинематографију Србије.

Филм је спој више генерација, а функционисаће као каталог разних размишљања стварајући један сасвим нови "виртуелни свет" а своју пројекцију имаће у Дому омладине.

image