Култура

Влада позива уметнике да осликају стубове моста Газела: Улична галерија део пројекта Србија ствара

Креирање галерије део је ширег плана урбане средине у околини Ложионице, чиме ће се заокружити читав комплекс саме Ложионице, старе окретнице, рестаурираног водоторња са пасарелом, потпуно нове пословне зграде и великим озелењеним делом
Влада позива уметнике да осликају стубове моста Газела: Улична галерија део пројекта Србија ствара© VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Околина некадашње старе зграде Ложионице и окретнице за парне локомотиве и моста Газела, која је годинама била запуштена, постаће центар креативности, уметности и иновација, простор за релаксацију људи, окупљања младих уметника и права туристичка престоничка атракција, саопштено је из Владе Србије.

Владина национална платформа "Србија ствара" покренула је велики пројекат осликавања старих стубова моста Газела и стварање прве street-art галерије на отвореном, а у циљу шире урбанизације овог дела града.

Бетонски стубови моста послужиће као платно за мурале, а идеја је да ово буде прва "жива" street-art галерија у Европи у којој ће уметници у сваком тренутку и изнова моћи да стварају своја дела инспирисана иновацијама, човековим стваралаштвом и синергијом природе и нових технологија.

Директорка Ложионице Ана Илић истакла је да је креирање галерије део ширег плана урбане средине у околини Ложионице и додала да ће се тиме заокружити читав комплекс који се састоји од саме Ложионице, старе окретнице, рестаурираног водоторња са пасарелом, потпуно новом пословном зградом и великим озелењеним спољашним делом.

"Стварамо велики простор за уметност и креативност какав не постоји у овом делу Европе", рекла је Илић.

Урбана галерија, као природни наставак комплекса Ложионице, простираће се од Савске улице и Мостарске петље све до Савског шеталишта.

Поред осликавања свих носећих стубова моста Газела, нови урбани изглед добиће и стубови припадајуће приступне саобраћајнице моста Газела, која се надвија изнад нове саобраћајнице Улице Идеја.

Развојем околине, али и изградњом планиране пешачке и бициклистичке стазе, овај део града постаће нова урбана целина за окупљања уметника, омладине али и свих грађана Београда, као и домаћих и страних туриста.

Kонцепт галерије биће разрађен у сарадњи са креативним консултантом и међународно признатим street-art уметником Андрејем Жикићем – Артезом, а ускоро ће бити расписан и јавни конкурс на који ће моћи да се пријаве сви реномирани домаћи street-art уметници.

Пројекат реконструкције старе Ложионице и њена адаптација у први центар креативних индустрија у Србији настајао је на иницијативу националне платформе "Србија ствара" Владе Републике Србије уз подршку председника Републике Србије Александра Вучића и председнице Скупштине Републике Србије Ане Брнабић.

Изградња центра у потпуности се финансира из средстава буџета Владе Републике Србије.

image