Култура

Пројекцијом филма "Место за столом" у ДКЦБ почео фестивал Шпански метар

Укупно двадесет филмова у оквиру овогодишњег фестивала биће приказано у Београду и Новом Саду, док ће део програма бити доступан кроз онлајн пројекцији публици широм Србије
Пројекцијом филма "Место за столом" у ДКЦБ почео фестивал Шпански метар© Дворана културног центра Београд

Уз српску премијеру филма "Место за столом" синоћ је у Дворани Културног центра Београда отворено шеснаесто издање Шпанског метра, фестивала филма на шпанском језику, саопштили су организатори.

Укупно двадесет филмова у оквиру овогодишњег фестивала биће приказано у Београду и Новом Саду, док ће део програма бити доступан кроз онлајн пројекцији публици широм Србије.

"Хвала вам што сте дошли на ову манифестацију, на којој је за све ове године приказано око 320 филмова на шпанском, као и другим језицима који се говоре у Шпанији и Латинској Америци", изјавио је на отварању фестивала директор Института Сервантес у Београду Ђузеп Марија де Сагара Анхел.

"У овом издању представљамо филмове из Аргентине, Чилеа, Колумбије, Кубе, Еквадора, Перуа, Мексика и Шпаније", додао је он, захваливши представницима амбасада поменутих земаља које су помогле Институту Сервантес при одабиру филмова.

Иван Аранђеловић, гост уредник филмског програма Културног центра Београда, подсетио је публику да ове године Институт Сервантес обележава две деценије постојања у Београду, док је Дворана Културног центра прошле године прославила 60. рођендан.

"Све те годишњице и јубилеји обавезују нас да будемо још бољи, што ћемо показати и наредних дана на овом фестивалу", казао је Аранђеловић.

Пуна сала ДКЦ-а аплаузом је поздравила филм „Место за столом” редитељке Анхелес Гонсалес Синде, дирљиву причу о Исијар и Фернанду који се, свако на свој начин, суочавају са губитком родитеља.

До краја фестивала, између осталог, публику очекују нови филм редитељке Аранће Ећеварије "Кинескиње", шпански биоскопски хит "Постала сам вирална", перуанска комедија о класним сукобима "И у најбољим породицама", награђивана колумбијска драма "Мајка", квир комедија из Чилеа "Фантомски пројекат"...

Први пут на фестивалу ће бити приказан по један филм из Еквадора и са Кубе - тинејџерска комедија "Неприлагођена си или се правиш" и духовити омнибус "АМ-ПМ".

Током трајања фестивала, у оквиру пратећег програма, публика из целе Србије биће у прилици да погледа неке од култних шпанских остварења у оквиру циклуса посвећеног Хуану Маринеу, актуелном добитнику почасне награде Гоја.

Четири филма на којима је Марине радио биће бесплатно доступна публици широм Србије у онлајн формату, путем Вимео канала Института Сервантес.

Након тога, Шпански метар путује у Нови Сад.

Дванаест остварења из главног програма биће приказано од 4. до 10. јуна у Културном центру Новог Сада.

Филмски фестивал Шпански метар организује Институт Сервантес у Београду, у сарадњи са амбасадама Аргентине, Мексика, Кубе и Шпаније у Србији, амбасадама Еквадора, Колумбије и Перуа у Мађарској, као и Амбасадом Чилеа у Грчкој.

image