Култура

Изложба Музеја Југославије "Танјуг јавља: Рат је завршен" отворена у Пекингу

Изложба се реализује уз подршку Министарства културе Републике Србије и биће отворена до краја јуна 2024. године
Изложба Музеја Југославије "Танјуг јавља: Рат је завршен" отворена у Пекингу© Photo by Maria Chourdari/NurPhoto via Getty Images

Изложба Музеја Југославије "Танјуг јавља: Рат је завршен" отворена је јуче у Културном центру Србије "Иво Андрић" у Пекингу, саопштили су организатори.
Заинтересовани ће моћи да је посете и виде око 1.500 издвојених документарних фотографија из југословенске историје после Другог светског рата.

Изложбу су отвориле Неда Кнежевић, директорка Музеја Југославије и Татјана Солдат, директорка Културног центра, а отварању је присуствовала и амбасадорка Србије у Народној Републици Кини Маја Стефановић.

Кнежевић је у свом поздравном говору истакла важност културне размене између Народне Републике Кине и Републике Србије. Културно историјско наслеђе оба народа обогаћује глобалну културну разноликост, градећи мостове између земаља, јачајући билатералне односе и отварајући могућности за заједничке пројекте и истраживања.

Музеј Југославије је и значајан мост за упознавање публике у Србији с богатим кинеским наслеђем, али и савременом уметничком продукцијом. Године 2006. била је организована изложба "Краљевска бронза", а 2013. године и изложба "Нови погледи у кинеској савременој уметности".

Изложба "Танјуг јавља: Рат је завршен" премијерно је отворена 2020. године у Музеју Југославије у Београду, у оквиру програма којим је обележено 75 година од завршетка Другог светског рата. У фокусу изложбе је фото-колекција настала радом Телеграфске агенције нове Југославије.

На изложби је представљен део обимне грађе пронађене у музеју коју су од 1944. до 1947. снимили фото-репортери Танјуга, али и поједини непознати аутори. Поред аутора Радована Цукића и Милице Томић реализацији изложбе допринела је и сарадница на обради фотографије Јована Стојадиновић.

Архитектуру поставке радила је Милица Лопичић, док је за дизајн био задужен Мане Радмановић.

Изложба се реализује уз подршку Министарства културе Републике Србије и биће отворена до краја јуна 2024. године.

image