Култура

Археолошки локалитет у Винчи: Завршени радови на заштити од штетног дејства Дунава

Следећа фаза капиталног пројекта укључује радове на изградњи обалоутврде до ушћа Болечице у Дунав, као и уређење обала Болечице
Археолошки локалитет у Винчи: Завршени радови на заштити од штетног дејства ДунаваGetty © Photo By DEA / A. DAGLI ORTI/De Agostini via Getty Images

У оквиру друге фазе радова капиталног пројекта Владе Србије "Реконструкција, ревитализација и презентација археолошког локалитета Бело брдо у Винчи" завршени су радови на заштити археолошког налазишта од штетног дејства вода Дунава, а тренутне активности које обухватају поплочавање шеталишта и чишћење камене обалоутврде ће бити завршене до краја јуна, саопштили су с платформе "Србија ствара".

Сређено приобаље са пешачко-бициклистичком стазом и садржајима за индивидуалне и породичне активности допринеће да овај локалитет постане атрактивна туристичка дестинација.

Паралелно с радовима у зони обалоутврде наставиће се радови на партеру који ће обухватити надвишење терена, израду пешачких стаза, постављање мобилијара (клупе са соларним пуњачима и канте за смеће), инфраструктуре за расвету, као и радове на пејзажном уређењу.

Најважније од свега, по завршетку ове фазе пројекта подићи ће се степен заштите од штетног дејства вода Дунава.

Потом следи израда техничке документације за водне парцеле.

Током првог циклуса имплементације капиталног пројекта "Реконструкција, ревитализација и презентација археолошког налазишта Бело брдо у Винчи", који је Републички завод за заштиту споменика културе у претходне три године имплементирао у име Владе Србије, реализоване су паралелне активности које треба да омогуће успешну физичку и правну заштиту локалитета, али и планску и стратешку законску основу за изградњу "културне инфраструктуре" као основе за презентацију вредности овог локалитета и његову интеграцију у одрживи економски развој локалне и шире заједнице.

На локалитету се виде први резултати трогодишњих интензивних паралелних активности који обухватају измену планске документације, израду стратешких докумената, решавања имовинско-правних питања, спровођење међународног конкурса за урбанистичко-архитектонско уређење ширег простора и израде пројектно-техничке документације за изградњу објеката и уређење партера.

"Предуслов за све друге планиране реализације је санација клизишта. До сада је изведена потпора од шипова с тегом од армиране земље на делу лесног одсека, која је на том потезу стабилизовала даље кретање земљишта ка Дунаву, а реконструкција обалоутврде и уређење и опремање простора између реке и локалитета у завршној су фази", истакла је директорка Републичког завода за заштиту споменика културе Дубравка Ђукановић.

Следећа фаза капиталног пројекта укључује радове на изградњи обалоутврде до ушћа Болечице у Дунав, као и уређење обала Болечице.

У наредној фази најзначајнија инвестиција је улагање у инфраструктурне радове, без којих новоизграђени објекти не би функционисали, а од улагања у инфраструктуру велику добробит осетиће сами становници Винче.

Платформа "Србија ствара" је покретач обнове и развоја локалитета Бело брдо у Винчи, а капитални пројекат имплементира Републички завод за заштиту споменика културе у директној сарадњи са кабинетом председника Владе Републике Србије, Министарством културе, Градом Београдом и Музејом града Београда.

image