Култура

Београдска филхармонија најавила нову сезону

Из БФ најављују три спектакла, укључујући и концертну верзију "Тристана и Изолде" која ће трајати четири и по сата
Београдска филхармонија најавила нову сезону© M.M./ATAImages

Београдска фихармонија је данас најавила нову сезону под слоганом "До последњег такта" у сусрету са новинарима у сали Београдске филхармоније. Шеф-диригент Београдске филхармоније Габријел Фелц је изразио задовољство послом који су урадили чланови тима који су радили на пројекту.

"Фокус је на музици и проби, имам невероватну енергију што наступам са вама. Ово је највећи и најизазовнији пројекат и јако му се радујем. Биће три спектакла, међу којима је и концертна верзија "Тристана и Изолде" која ће бити велики изазов и трајаће четири и по сата. Биће интересантно за културни живот у Београду", рекао је Фелц и додао да је припремљена листа солиста интернационална и на светском нивоу.

Ауторке монографије Асја Радоњић и Даница Максимовић истакле су да је ово једна од најуспешнијих сезона.

"Можемо да се похвалимо са великим именима класичне музике који се могу чути и видети на свим европским и светским сценама. Неке од њих су Ксенија Сидорова, хармоника, Никола Лугански, пијаниста, диригенти Хаиме Мартин, Саша Гецл и Кирил Карабиц... Имамо пијанисту Михаила Плетњова, легенду виолинисту Гидона Кремера", рекла је Радоњић и додала да ће се на сцени придружити и домаће звезде класичне музике, пијанисткиња Јасминка Станчул и виолиниста Роберт Лакатош.

"Филхармонија ће први пут свирати концерт за саксофон и оркестар српског композитора Петра Стојановића који је први део своје каријере имао у Бечу", рекла је Максимовић и најавила и оркестарско дело Милице Ђорђевић које је премијерно извела Берлинска филхармонија.

Између осталих, најављена је и концертна Моцарт журка под називом "Амадеус, Амадеус", која ће трајати пет сати, преноси Танјуг.

Уз Габријела Фелца, Београдску филхармонију ће предводити диригенти попут Данијела Рајскина, Хауарда Грифитса, Уроша Лајовица, Станислава Кочановског и Феликса Милденбергера.

Нова сезона "До последњег такта" обухватиће 25 концерата и одржаће се од 27.септембра 2024. до 6. јуна 2025. године.

image