Култура

У Француској преминуо познати српски редитељ Младен Матерић

Памте се његове представе "Тетовирано позориште" и "Месечева представа" које су рађене у предратном Сарајеву, а почетком 90-их година преселио се у Француску где је наставио уметнички рад
У Француској преминуо познати српски редитељ Младен Матерић© Принтскрин Јутјуб/РТРС плус

У болници у Тулузу преминуо је познати српски редитељ Младен Матерић који је дуже од три деценије живео и стварао у овом француском граду.

Каријеру је започео на Академији сценских уметности у родном Сарајеву као предавач на предмету Сценски покрет. После покретања Отврене сцене "Обала" при Академији сценских уметности био је њен уметнички руководилац.

Памте се његове представе "Тетовирано позориште" и "Месечева представа" које су рађене у предратном Сарајеву, а почетком 90-их година преселио се у Француску где је наставио уметнички рад.

Од Младена Матерића, дугогодишњег пријатеља, данас се ауторским текстом опростио Емир Кустурица речима да му је Матерић био први међу најбољим пријатељима.

"Младен Матерић је склопио очи испустио душу заливену сузама медицинског особља једне тулушке болнице, синова Пеђе и Влатка и своје жене Весне. И, ено га, већ је прошао кроз царска врата на путу ка заслуженом крају. Млађиним одласком мене стиже осјећај да сам вишак. Никада нисам мислио да ћу живјети дуже од Чиче. И сада знам, нико ме више никада неће обрадовати, насмијати као мој Чича, никада неће бити оних 'консензус кафа' које смо испијали срећући се по којим све континентима, нико ме неће обрадовати својом појавом као што је то чинио Млађо Чичкинсон. Kако је почело љето. Никако. Први пут осјетим значење стиха једне циганске пјесме – 'Ја се више не радујем љету', написао је Кустурица у свом опроштају од Матерића.

Младен Матерић један од лауреата престижног позоришног фестивала у Единбургу.

image