Култура

Курти са Орханом Памуком: Десило се нешто невероватно

"Можда смо успели да напишемо увод у поглавље нашег будућег пријатељства", написао је лажни премијер такозване државе о сусрету с нобеловцем Памуком
Курти са Орханом Памуком: Десило се нешто невероватноGetty © Photo by Erhan Demirtas/NurPhoto via Getty Images

Док борави у Турској на првом економском форуму "Косова" и Турске, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти провоцира Београд изјавама да "Србија" негира ратне злочине почињене током рата 1999. године, као и независност своје јужне покрајине, али има времена и за "културно уздизање".

Наиме, како је рекао, у Турској му се десило нешто "невероватно", нешто у шта није могао да поверује – да га је позвао на вечеру писац и нобеловац Орхан Памук.

Сусрет је описао као "част коју не може да објасни" и "задовољство које не може да опише".

"Како се вече ближило, минути су ми се чинили дуги као сати, док су три и по сата с њим пролетела у трену. Теме разговора мењале чешће него јела на столу", написао је Курти на Фејсбуку.

"Можда смо успели да напишемо увод у поглавље нашег будућег пријатељства", истакао је литерарно надахнут приштински премијер.

Према његовим речима, добитник Нобелове награде за књижевност 2006. је спонтано љубазан, запањујуће концентрисан, а уз то је заинтересован за "Косово", Албанце и Балкан.

image