Култура

Делегација Народне скупштине у посети Српском културном центру у Пекингу

Шефица делегације и потпредседница Народне скупштине Марина Рагуш истакла је да култура представља још једну од области у којој Србија и Кина имају изузетне односе

Делегација Народне Скупштине Србије посетила је данас Културни центар Србије у Пекингу, у којем гостује изложба фотографија "Танјуг јавља, рат је завршен", насталих у периоду од 1944. до 1947. објективом фоторепортера Танјуга Петра Обрадовића, Бранка Савића и Исака Коена.

Шефица делегације и потпредседница Народне скупштине Марина Рагуш истакла је да култура представља још једну од области у којој Србија и Кина имају изузетне односе.

"Овај Центар је управо резултат тога. Кроз њега кинеска публика може више да научи и чује о српској култури, како из прошлости, тако и садашњости, културном наследју и упозна се ближе са нашим талентима и различитим уметницима и тако настави да гради мостове сарадње две државе", поручила је Рагуш у Културном центру Србије.

У Културном центру су изложене фотографије Танјугових фоторепортера, на којима су забележени најважнији друштвено-политички догађаји у периоду после завршетка рата и ослобађања Југославије, углавном у Београду, као што су скупштинска заседања, посете високих страних делегација, партијске конференције, активности Јосипа Броза Тита...

Ова колекција фотографија је пронађена када су кустоси Музеја историје Југославије у архиву пронашли две кутије Лајка формата, у којима се налазило 905 ролни негатива са више од 25.000 снимака.

У оквиру поставке, српски парламентарци су могли да погледају документарни филм сачињен од фотографија Танјугових фоторепортера, који посетиоцима објашњава околности у којима су снимци настали и приближава теме које су на њима овековечене.

Српски културни центар у Пекингу носи име по нашем нобеловцу Иви Андрићу и свечано је отворен 2018. године.

Српску делегацију је у Културном центру дочекала амбасадорка Србије у Пекингу Маја Стефановић.

Обиласку су присуствовали и остали чланови делегације, потпредседница Скупштине и председница Одбора за привреду, регионални развој, туризам, трговину и енергетику Снежана Пауновић, председник Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу Угљеша Медић и саветник председника Народне скупштине Михаило Јовановић.

Изложба "Танјуг јавља: Рат је завршен" премијерно је отворена 2020. године у Музеју Југославије у Београду, у оквиру програма којим је обележено 75 година од завршетка Другог светског рата, а у Пекингу гостује од 30. маја и посетиоци имају прилику да виде више од 1.500 фотографија.

Делегација Народне скупштине, која борави у службеној посети Народној Републици Кини, јуче је учествовала на Четвртом састанку Комисије за сарадњу Народне скупштине Србије и Сталног комитета Свекинеског народног конгреса, највишег законодавног тела у Кини.

image