Култура

Награда "Љубинка Бобић" Сањи Марковић: Најбоље глумачко остварење у области комедије

У конкуренцији за награду учествовала су роле у представама премијерно изведеним од 1. септембра 2021. до 31. августа 2023. године
Награда "Љубинка Бобић" Сањи Марковић: Најбоље глумачко остварење у области комедије© Небојша Бабић/ЈДП

Награда "Љубинка Бобић", коју Удружење драмских уметника Србије додељује за најбоље глумачко остварење у области комедије, додељена је глумици Сањи Марковић за улогу Цмиље у представи "Чудо у Шаргану" Љубомира Симовића, у режији Јагоша Марковића и у продукцији Југословенског драмског позоришта.

Жири у саставу: Татјана Бошковић (председница Жирија), Вида Огњеновић, Миња Пековић, Сандра Бугарски и Милош Ђорђевић, ову одлуку је донео већином гласова, саопштило је Удружење драмских уметника Србије.

У конкуренцији за награду учествовала су глумачка остварења у представама премијерно изведеним од 1. септембра 2021. до 31. августа 2023, а за награду је предложено дванаест уметника.

Награда "Љубинка Бобић" установљена је 2005. године и додељује се бијенално. Састоји се од плакете с ликом Љубинке Бобић, рад академског вајара Марине Нићифоровић, и уникатне дипломе на пергаменту, рад академског сликара и сценографа Герослава Зарића.

Иначе, Сања Марковић је за ролу Цмиље – о којој је рекла да је међу најупечатљивијим женским ликовима у српској драмској књижевности, предивна, пуна топлине, али колико светла, толико и мрачна – добила и Стеријину награду, као и Награду "Зоран Радмиловић" 2022. године.

Датум свечаног уручења Награде "Љубинка Бобић" добитници Сањи Марковић биће накнадно утврђен.

image