Култура

Владимир Кецмановић написао књигу о Светом Василију Острошком

Признавши да је то "дело које није лако жанровски одредити", Кецмановић је додао да га пре свега доживљава "као молитву посвећену светитељу и вечности која живи у трену"
Владимир Кецмановић написао књигу о Светом Василију Острошком© Marija Mladjen/ATAImages

Издавачка кућа Лагуна саопштила је данас да је писац Владимир Кецмановић објавио књигу "Огањ и келија" о Светом Василију Острошком (1610-1671).

"Огањ и келија" је и књига "о келији у којој се сјединио са Свевишњим и о чудима која је, као Божја продужена рука, чинио за живота, а која ће, од његовог Вазнесења, па до краја света, наставити да чине Свечеве нетакнуте мошти", навела је Лагуна.

Кецмановић је навео да је пре више од три деценије, као студент, писао роман о Светом Василију Острошком, али да упркос великом труду и времену које је уложио, тада није био довољно зрео да ову велику тему литерарно савлада.

"Три деценије касније, уделом истинског чуда које сам доживео, моја стара прозна идеја доживела је преображај у другачији облик - поему саздану од лирских, епских и драмских елемената", рекао је Кецмановић.

Признавши да је то "дело које није лако жанровски одредити", Кецмановић је додао да га пре свега доживљава "као молитву посвећену светитељу и вечности која живи у трену".

image