Шпанија објавила списак више од 5.000 уметничких дела заплењених током Франкове диктатуре

Већина од укупно 5.126 комада на листи првобитно је прикупљена и стављена у заштитно складиште од стране републиканске владе након што је Франков војни удар у јулу 1936. покренуо грађански рат

Шпанско Министарство културе објавило је списак од више од 5.000 предмета који су украдени током режима диктатора Франсиска Франка, укључујући слике, скулптуре, накит, намештај и верске украсе, како би помогло људима да поврате своју породичну имовину скоро век касније.

Попис, који је део владиних напора да донесе ''правду, репарацију и достојанство" жртвама сукоба, објављен је данас на интернету.

Већина од укупно 5.126 комада на листи првобитно је прикупљена и стављена у заштитно складиште од стране републиканске владе након што је Франков војни удар у јулу 1936. покренуо грађански рат. Међутим, они нису враћени власницима када је сукоб окончан, пише "Гардијан".

''У првим данима војне побуне, републиканска влада је основала Комитет за реквизицију и заштиту уметничког наслеђа, институцију посвећену заштити предмета културног наслеђа од пљачке и бомбардовања тако што их ставља у безбедно складиште", саопштило је данас шпанско министарство.

Побуњеничке трупе су основале Службу за одбрану народног уметничког наслеђа, која је имала задатак да по завршетку рата врати дела власницима, али су после рата дела била распоређена у музејима и институцијама.

Након што су прегледали њихове колекције, девет државних музеја, укључујући Национални археолошки музеј, Национални музеј антропологије и Музеј Америке, наишло је на комаде који су реквирирани током Грађанског рата или непосредно након њега.
Министарство културе је у међувремену идентификовало једну од слика у сопственој колекцији као заплењено дело.

Истраживањем министарства је такође утврђено да се у Националном музеју декоративне уметности налазе неки предмети који су по завршетку рата заплењени из колекције трговца и колекционара Хозеа Вајсбергера.

Франкистичка служба за одбрану националног уметничког наслеђа запленила је радове из Вајсбергеровог дома након што је оптужен да сарађује са републиканском владом и да је део масонске мреже.

Иако је Вајсбергер на крају ослобођен свих оптужби, нису му враћена сва дела која су била привремено депонована у Народном музеју декоративне уметности. Шпански министар културе Ернест Уртасун рекао је да се листа односи на много више од тога да његов ресор испуњава обавезе утврђене Законом о демократском памћењу, који је Сенат одобрио у октобру 2022.

''Нудимо простор у коме људи могу да уче о нашој историји. Такође отварамо врата за враћање оних делова који се могу идентификовати њиховим правим власницима'', рекао је он.

Министарство је саопштило да ће се захтеви за враћање изгубљених ствари разматрати појединачно, од случаја до случаја.