Култура

Швајцарски музеј уклонио слике са изложбе због сумње да су их украли нацисти

Одлука о уклањању слика донета је након објављивања нових смерница које имају за циљ враћање уметничких дела породицама од којих су украдена
Швајцарски музеј уклонио слике са изложбе због сумње да су их украли нацисти© Photo by Chesnot/Getty Images

Швајцарски музеј Кунстхаус у Цириху саопштио је да ће уклонити пет слика са изложбе док траје истрага о томе да ли су та дела својевремено украли нацисти.

Уметничка дела која су под истрагом укључују слике Клода Монеа, Винсента Ван Гога и Пола Гогена, преноси Би-Би-Си.

Како се наводи, дуго су постојале сумње о пореклу дела у колекцији Емила Бурлеа, названој по трговцу оружјем који се обогатио током Другог светског рата правећи и продајући оружје нацистима.

Одлука о уклањању слика донета је након објављивања нових смерница које имају за циљ враћање уметничких дела породицама од којих су украдена.

Одбор фондације за колекцију Емила Бурлеа је у саопштењу навео да је "посвећен тражењу правичног решења за ова дела са правним наследницима бивших власника".

Додаје се да је фондација спремна да понуди финансијски износ заоставштини првобитног власника те слике Макса Силберберга, јеврејског индустријалца из Немачке, чију су колекцију нацисти продали на присилним аукцијама.

Сматра се да је он убијен у нацистичком логору Аушвиц, а расправља се о томе да ли је био приморан да прода Манеово дело или је то учинио из личних разлога.

Више од 20 земаља, укључујући Швајцарску, прихватило је раније ове године смернице Стејт департмента о делима које су нацисти украли.

image