Култура

Изложба о Шабану Бајрамовићу у Њу Орлеансу: "Од сиромаха до краља ромске музике"

Посетиоцима је представљен развој музичке каријере познатог уметника, извори инспирације за више од 700 песама, али и разлози због којих се одлучио за бављење џез музиком
Изложба о Шабану Бајрамовићу у Њу Орлеансу: "Од сиромаха до краља ромске музике"© A.K./ATAImages

У Музеју џеза у Њу Орлеансу отворена је изложба о лику и делу Шабана Бајрамовића (1936–2008), ромског уметника и музичара из Србије, преноси "Глас Америке".

Поставку под називом "Од сиромаха до краља ромске музике", која ће бити изложена шест месеци, заједнички су организовали тамошњи музеј и "Нишвил" музички фестивал.

Посетиоцима је представљен развој музичке каријере познатог уметника, извори инспирације за више од 700 песама, али и разлози због којих се одлучио за бављење џез музиком.

Изложени су Бајрамовићеви лични предмети, плоче, постери с концерата, документарни филм о његовом животу, као и његова оригинална статуа коју "Нишвил" традиционално додељује извођачима за најбољу комбинацију џеза с другим правцима.

"Рођен на улицама Ниша у Србији, Шабаново путовање од тешкоћа до међународног признања није ништа друго до инспиративно. У затвору, у младости, пронашао је утеху у мелодијама џеза, блуза и фламенка, трансформишући свој живот снагом музике", наведено је у најави изложбе.

"Доживите дирљиве звуке Шабанових култних песама, укључујући његову чувену химну Ђелем, ђелем, која је постала глас ромског народа широм света. Од наступа за светске лидере до сарадње с великанима џеза, његов утицај не познаје границе", истиче се у најави Музеја џеза у Њу Орлеансу.

Посетиоци могу да, док разгледају изложбу, слушају неколико песама аутора користећи кју-ар кодове преко мобилних телефона.

Шабан Бајрамовић је снимио 20 албума и скоро 50 синглова.

Глумио је и у филмовима "Недељни ручак" Милана Јелића и "Анђео чувар" Горана Паскаљевића, "Gypsy Magic" Столета Попова и "Црна мачка, бели мачор" Емира Кустурице.

Више од двадесет година предводио је састав "Црна мамба".

Преминуо је 2008. у Нишу у 73. години.

image