Представа "Балкански шпијун" 100. пут пред домаћом публиком у Народном позоришту

У фокусу комада, који је освојио 16 награда, налази се тема друштвене параноје, медијска пропаганда, производња страха и непријатеља

Представа "Балкански шпијун" по тексту Душана Ковачевића, у режији и драматургији Татјане Мандић Ригонат, прославиће вечерас јубиларно стото извођење пред домаћом публиком, на матичној Сцени "Раша Плаовић" у Народном позоришту у Београду, саопштили су из Народног позоришта.

Биће то, заправо, 101. извођење овог изузетног комада који је јубиларни стоти пут одигран недавно, на веома успешном гостовању у оквиру "Бок феста" у Бјеловару.

Представа је од премијере 1. октобра 2018. веома добро прихваћена како од стручне јавности, тако и од публике, а у прилог томе говоре и подаци да се све време игра на "карту више".

"Балкански шпијун" је учествовао на бројним такмичарским и ревијалним фестивалима у земљи и региону – "Дани Зорана Радмиловића", "Театар на раскршћу", "Дани комедије", "Дани Миливоја Живановића", "Позоришно пролеће", "Нушићеви дани", "Међународни фестивал малих сцена Ријека", "Дани сатире Фадила Хаџића", Театар фест "Петар Кочић", "Дубровачке љетне игре", "Будва град театар", Пургаторије.

Представа је освојила 16 награда – две у целини и 14 појединачних.

У фокусу комада налази се тема друштвене параноје, медијска пропаганда, производња страха и непријатеља… Главни јунак Илија Чворовић је и конкретан човек и парадигма, мада је атипичан, јер све што ради – ради из срца и душе, а не за новац.

Упориште за ову поставку "Балканског шпијуна" била је драма која је мање позната од истоименог сценарија, а веома се разликује и од култног филма из 1984. године.

"Драму смо мењали сходно датостима нових биографија ликова и неких преиначења у заплету. Представа је једна врста хазарда, јер филм има култни статус. Илија Чворовић је неко ко има 50 година и живи данас у Србији. Наш Илија је имао једну земљу која се распала. Он је волео Југославију, баш као што данас воли Србију, своју земљу јединицу" каже Татјана Мандић Ригонат уз напомену да комад, уз одређене драматуршке измене, функционише као да је писан данас, овде и за нас, али и за све људе западне хемисфере.