Култура

Лијешевић: "Твоје и моје" је дечја представа за одрасле

Према његовим речима, за глумце је процес био незгодан, јер "нису сви глумци спремни да раде без текста – многи имају отпор кад се каже да изнесу нешто лично и своје"
Лијешевић: "Твоје и моје" је дечја представа за одрасле© M.A./ATAImages

Редитељ Борис Лијешевић описао је свој ауторски пројекат "Твоје и моје" као дечју представу за одрасле који ће позориште "Бошко Буха" премијерно извести 24. јуна (20 ч) у театру "Вук".

Лијешевић је рекао на конференцији за новинаре да је представа "необична као и сам процес рада на њој", а да су генеза и идеја за "Твоје и моје" ситуације где се од "саговорника тражило да исприча своје најраније сећање".

"У том моменту ми се чинило као да почиње нешто важно. Наизглед безазлено питање покреће процес у коме саговорник проналази најранијег себе којег памти, и као да се среће са дететом у себи које је имало три, четири, пет година", навео је Лијешевић.

Говорећи о наслову "Моје и твоје", Лијешевић је рекао да је одгонетавајући шта је заједничко дошао до тога да је то "дечји доживља света, у коме се сви препознајемо".

"Сви делимо одређено време кад смо били пажени и ушушкани, кад је сва пажња и брига била на нама. И чинило се да је свет топао и целовит", рекао је редитељ. Лијешевић је додао да су та сећања "сходно дечјим доживљају и ирационална".

Према његовим речима, за глумце је процес био незгодан, јер "нису сви спремни да раде без текста – многи имају отпор кад се каже да изнесу нешто лично и своје".

"Има глумаца који су расположени за рад без текста, на личним материјалима и они су за мене драгоцени као глумци и као људи", истакао је редитељ.

Лијешевић је додао да су поред њега ствараоци представе били глумци, као и драматург Милена Деполо, сценограф Александар Ивановић, костимограф Марина Сремац и за музику задужени "ЛП дуо".

У представи играју Катарина Гојковић, Боба Латиновић, Јелена Тркуља, Стефан Бундало, Милош Влалукин, Лена Богдановић, Александра Симић, Тијана Чуровић, Борка Томовић, Теодора Ристовски и Бојана Ординачев.

image