Култура

Србија атрактивна страним продуцентима: Снима се америчка серија "Библиотекари"

Бенефите које земља добија односе се на запошљавању огромног броја људи, филмских радника и оних који подржавају продукцију, указује Ана Илић испред платформе "Србија ствара"
Србија атрактивна страним продуцентима: Снима се америчка серија "Библиотекари"© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE

У Београду је данас почело снимање наставка америчке научно-фантастичне серије "Библиотекари", а Ана Илић испред платформе "Србија ствара" каже да све земље покушавају да доведу страну продукцију с обзиром на многобројне бенефите који се тим путем остварују, као и да је Србија у том смислу постала конкурентна од 2016. године, када је држава обезбедила финансијске подстицаје у области креативне индустрије.

Илић је за Танјуг истакла да је реч о повраћају 30 одсто уложених средстава, које остварују страни продуценти уколико се одлуче за снимање на територији наше земље.

"Инвеститор дође, потроши, па држава врати. То је озбиљан подстицај", рекла је Илић, додавши да су филмски радници компаративна предност Србије.

Они су, како је навела, стручни, професионални и искусни.

"Наши највећи конкуренти у борби за страним продуцентима су Мађарска и Чешка, а бенефите које земља добија односе се на запошљавању огромног броја људи, филмских радника и оних који подржавају продукцију. Такође, упошљавају се и угоститељски капацитети, с обзиром да се ради о озбиљном кетерингу који мора да опслужи велику филмску продукцију", истакла је Илић.

Према њеним речима, страни продуценти се одлучују за Србију због разноликих локација на малој географској површини.

"Имамо локације које одликује отоманска архитектура, неокласицизам, средњоевропска архитектура и оно што је модерни град. Такође, имамо и феноменалну природу: Стару планину, Тару, Дунав и све оно што је уз Дунав, а то су дворци и тврђаве, и Делиблатска пешчара је занимљива локација", казала је Илић.

Истакла је да је крајњи циљ да се Србија, кроз иностране филмске пројекте, позиционира као земља у коју вреди инвестирати.

"Ми смо способни да са нашим људима и нашим ресурсима промовишемо Србију и постављамо њен нови имиџ као једне модерне, способне земље која је један равноправни партнер страним продукцијама које овде долазе", поручила је Илић.

На сваки уложени евро у филмску продукцију, Србија добија четири и по, а Илић истиче да је више од 4.000 људи тренутно ангажовано у филмској индустрији.

"Наравно, највише захваљујући подстицајима, захваљујући томе што држава сада заиста улаже у овај сектор 130 пута више него пре 12 година. Ми имамо у овој индустрији сада и највећи пораст предузећа и предузетника и преко 40 одсто раст запослених", рекла је Илић.

Говорећи о платформи "Србија ствара", она истиче да је њена мисија да се 52 делатности креативне индустрије обједине.

"А крајњи циљ је да промотивно Србију поставимо као земљу креативних, иновативних и модерних људи. Србија се јако добро котира, све се више зна за наше креативце, нарочито из области аудиовизуалне продукције, гејминга, дизајна софтвера, а све више и из индустријског дизајна и других облика архитектуре ", казала је она.

image