Култура

"Владан Десница" лауреату Ниновог признања: Стево Грабовац награђен за роман "Послије забаве"

Једино књижевно признање у Србији које писци додељују писцима отишло је у руке аутору романа "о људској немоћи пред маштом зла"
"Владан Десница" лауреату Ниновог признања: Стево Грабовац награђен за роман "Послије забаве"© R.Z./ATAImages

Нови добитник књижевног признања "Владан Десница", за најбољи роман у 2023. години, јесте Стево Грабовац, награђен за роман о злочину, одрастању и пријатељству "Послије забаве" у издању бањалучког "Имприматура".

Приликом уручења награде на Косанчићевом венцу, на локалитету бивше Народне библиотеке у Београду, лауреат је изразио захвалност што се његово име нашло међу најбољима после прошлогодишњег добитника Горана Петровића и рекао да је то "огромна одговорност и али и страх".

"Овај роман говори о томе колико је људско биће спремно нанети зла другом бићу. Одрастао сам у незгодно време и гледао сам колика количина зла може изаћи из људи, али тада то нисам схватао. Што сам старији, схватам и мање. Зато једино о томе могу да пишем. Нисам писао из знања и мудрости, већ из зачуђености пред светом који не могу објаснити... То је моја књига, у њој нема чињеница, нема историјских доказа, нема ничега што би је чинило нечим другим, осим књижевним делом", рекао је Грабовац у свом говору.

Одлуку жирија, у којем су били Љубица Арсић, Мирјана Митровић, Вуле Журић, Енес Халиловић, Ђорђе Писарев, Горан Гоцић и Мирко Демић, а председавајући Душан Ковачевић, прочитао је Милисав Савић.

"Награда коју по трећи пут додељује Народна библиотека Србије носи име великог писца Владана Деснице прослављеног романом Пролеће Ивана Галеба... Роман имплицитно поручује да је прошло време великих и малих прича, базираних на интригантној фабули... Препознати праве вредности у савременој књижевности није лако, јер је књижевност на удару изопачености нашег времена... Грабовчев роман је добрим делом прича од крви и меса... Ово је роман о људској немоћи пред маштом зла", део је говора који је Савић прочитао током проглашења добитника.

Горан Петровић, који нас је у међувремену напустио, прошле године је награђен за роман "Иконостас".

Ова награда је једино књижевно признање у Србији које писци додељују писцима, а установљена је у Народној библиотеци 2022.године.

image