Култура

Премијера у Атељеу 212: Љубавна прича "Сада није јули"

На летњем филмском фестивалу на којем раде као волонтери протагонисти драме покушавају да пронађу заједнички језик и превазиђу међусобно отуђење
Премијера у Атељеу 212:  Љубавна прича "Сада није јули"© Бошко Ђорђевић/Атеље 212

Премијера представе "Сада није јули" драмског писца Ђорђа Косића, у режији глумца Луке Грбића биће изведена вечерас, у 20.30 сати, на сцени "Петар Краљ" Атељеа 212, а у оквиру главног програма Белефа. 

У љубавној причи играју млади глумци Данило Миловановић и Мила Лаловић, драматург је Нина Плавањац, костимограф Марија Марковић Милојев, док на сцени наступа и бенд "Митско биће" који чине Јован Илић, Андријана Манојловић, Немања Ђорђевић, Борис Милановић.

Радња се дешава на острву (и на путу до њега), где Он (20) и Она (20), после дуже раздвојености, покушавају да евоцирају некадашњу романтичну љубав – ако је ње икада и било. На летњем филмском фестивалу на којем раде као волонтери протагонисти драме покушавају да пронађу заједнички језик и превазиђу међусобно отуђење.

"Он и Она заједно пролазе кроз девет сцена – путовање (копном и ваздухом), рандеву на броду, бесмислени мануелни рад у подруму локалне основне школе, свађу на плажи, борбу са сунчаницом на доковима, отварање фестивала, одлазак у амбуланту и на крају последњи сусрет, у ком обоје долазе до великог и очекиваног климакса који свака љубавна прича мора да доживи", записао је Косић о свом комаду.

"′Сада није′ јесте знак ескапизма, метода ношења с проблемима који нама генерацијски припадају, а чини се и генерално људима. Драма се бави суочавањем са истином, партнером, прошлошћу. Било ми је занимљиво да пропитам зашто се, када се растајемо с неком особом, користимо тим, рекло би се савременим механизмом: сада није (време, тренутак) и правимо се да се није десило то што нам се десило", рекао је за "Политику" Лука Грбић који је са 23 године већ остварио врло запажене улоге, а сада се први пут публици представља као редитељ.

"Ова топла љубавна прича о раскиду, заправо је заједничка прича о одрастању, кроз прве љубави и прва сломљена срца, која боле тако да делује да више никад неће моћи да се зацеле – само да би горко-слатко сазревање донело свест о томе да љубав не нестаје, она мења облике и стања, и чак и ако је се нећемо увек сећати, свакако је нећемо никада заборавити", истакла је Нина Плавањац.

image