Култура

Радионице, базари, изложбе: Афро фестивал 29. и 30. јуна у Музеју афричке уметности у Београду

Уз подршку афричке дипломатске заједнице у Београду, посебно аранжирани штандови дочараће разноврсну културну, туристичку и гастрономску ризницу Африке
Радионице, базари, изложбе: Афро фестивал 29. и 30. јуна у Музеју афричке уметности у Београду© Промо/Музеј афричке уметности у Београду

Традиционални Афро фестивал биће одржан 29. и 30. јуна у Музеју афричке уметности у Београду, најавили су данас организатори.

Како пише у саопштењу, овај фестивал већ више од две деценије окупља музејску и најширу јавност са циљем да кроз едукативне и популарне програме, као и промоцију афричких уметности и заната подржи заштиту културног наслеђа.

"Током ових дана Музеј афричке уметности претвара се у праву кошницу – постаје место упознавања, размене идеја и доброг расположења подстакнутих откривањем и удубљивањем у различите облике креативности који долазе са афричког континента и који су њиме инспирисани", кажу организатори најављујући догађај.

Уз подршку афричке дипломатске заједнице у Београду, посебно аранжирани
штандови дочараће разноврсну културну, туристичку и гастрономску ризницу Африке у посебном програму Дурбар (Фестивал фестивала).

Ове године учествују амбасаде Алжира, Анголе, Бразила, Египта, ДР Конга, Либије, Марока, Нигерије, Сомалије и Туниса, и конзулати Габона, Јамајке и Намибије.

Разноврстан програм фестивала обухватиће, између осталог, афрички базар, изложбу најуспешнијих радова са Деветог ликовног конкурса за децу "Импресије о Африци", модну ревију нигеријских дизајнера и радионицу на којој ће даме учити технике везивања афричких турбана.

За децу су припремљене радионице хип-хоп плеса, креирање колаж-сценографије са замишљеног или стварног путовања у Африку, као и осликавање мурала са мотивима по узору на укара тканине из Нигерије и Камеруна.

На Афро фестивалу публика ће моћи да одигра и партију манкале, једне од најстаријих мисаоних игара, као и да испроба борилачку вештину Капуера Ангола.

У оквиру музичког дела програма наступиће ди-џеј Пен, мултидисциплинарни уметник из Нигерије, као и Него Замба, алиас Жозе Делсон до Насименто, популарни бразилски гитариста и импровизатор.

Ритмове сингидундун, ђембе и сабар бубњева изводиће перкусионисти школе "Сингидундум" који ће пратити плесни наступ плесачице Доние Тембе Ђурић из Мозамбика.

Музичку позадину догађаја употпуниће и бенд "Авалски пут" који чине страни
студенти, претежно из Африке, који бораве и студирају у Србији захваљујући пројекту "Свет у Србији".

Званично обраћање Њ.Е. Мохамеда Амина Белхажа, амбасадора Марока, у пратњи чланова Групе афричких амбасадора у Србији одржава се у недељу у 12 сати, након чега следи наступ познатог музичара и кантаутора Марка Луиса.

Током догађаја публика ће моћи да одложи амбалажни отпад на штанду компаније "Секопак".

Програм се одржава од 10 до 18 часова.

image