Култура

"Кад се војска на Косово врати": Руси и Срби сутра обележавају Видовдан у Москви

На овом догађају учествоваће мушки хор "Царевич" који ће извести песме косовског циклуса, међу којима су "Тропар светом цару Лазару", "Ој Косово, Косово", "Вера вечна, вера славна" и "Суза Косова"
"Кад се војска на Косово врати": Руси и Срби сутра обележавају Видовдан у Москви© Промо

У престоници Русије, на Православном универзитету "Светог Тихона", сутра ће бити уприличен скуп под називом "Кад се војска на Косово врати", посвећен 635. годишњици од Косовске битке.

Догађај се одржава у улици Новокузњецка, с почетком у 19 часова.

На овом догађају учествоваће мушки хор "Царевич", који ће извести песме косовског циклуса, међу којима су – "Тропар светом цару Лазару", "Ој Косово, Косово", "Вера вечна, вера славна" и "Суза Косова".

Поред њих, наступиће разни историчари који ће говорити о значају Косовске битке, КиМ и Видовдана, док ће многи учесници читати стихове и делове из песама о Косовском боју.

Такође, биће приказани делови из филмова "Ви идите ја нећу" и "Косовски бој".

"Овакви празници највише доприносе јачању српско-руских односа", наводи Јелена Осипова, доктор филологије и ванредни професор Катедре за словенску филологију на Православном универзитету "Свети Тихон".

"Идеја о Косовској жртви и Косовском завету заснива се на српском разумевању Голготске жртве, Распећа и Васкрсења Христовог. Зато је Косово српски допринос хришћанској цивилизацији", наводи Јелена Осипова.

Она каже да, поред наведеног, овај догађај има образовне и васпитне циљеве.

"Захваљујући њима привлачимо ученике и децу, која врло радо учествују у припреми празника, како би они одрастали на племенитим примерима љубави према Богу и свом словенском роду, оличеним у кнезу Лазару и његовим витезовима, кнегињи Милици, Косовки девојки и мајци Југовића", истиче Осипова.

image