Култура

Нобеловац Гурна за РТ Балкан: Верујем да ће свет и сада успети да се извуче са ивице провалије

Није само сада тешко, и многа времена, многи периоди раније изгледали су као невероватно тешки, каже танзанијски књижевник
Нобеловац Гурна за РТ Балкан: Верујем да ће свет и сада успети да се извуче са ивице провалије© РТ Балкан

Било је и других тренутака у историји када се чинило да ће се све завршти, срушити, да ће свет нестати, чак и неки тренуци који су нама познати, које можемо да призовемо у сећање, па смо опстали, овако нобеловац Абдулразак Гурна, књижевник рођен у Занзибару, данашњој Танзанији, и који деценијама живи у Енглеској, за РТ Балкан одговара на питање да ли је данашњи свет на ивици понора, да ли је пређена линија иза које нема повратка, да ли ће се свет који познајемо претворити у прах и пепео.

Абдулразак Гурна овогодишњи је лауреат Велике награде Иво Андрић за животно дело коју додељује Андрићев институт у Андрићграду у Вишеграду у Републици Српској.

Гурна је 1968. године као избеглица напустио своју домовину и од тада живи углавном у Великој Британији.

Награда Гурни биће уручена данас на свечаности у Андрићграду.

"Волео бих да знам, да могу да кажем, овако ће бити и овако можемо да урадимо, ипак, мислим да сте можда мало превише песимистични. Вероватно су, рецимо, људи који су живели у периоду трговине робљем, они који су као робови прелазили преко Атлантика размишљали да се свет ближи крају, да је све готово, и многа времена, многи периоди раније изгледали су као невероватно тешки", каже Гурна.

Зависно од становишта, од тога шта кога највише плаши, људи се данас боје, наставља танзанијски књижевник, рата, климатских промена, других потенцијалних опасности.

"Изнова и изнова, као човечанство, као цивилизација, успевали смомеђутим да се повучемо са ивици литице и верујем да ћемо успети сада", закључује познати књижевник.

Радојичић: Питање је хоће ли се свет извући са ивице понора

И песник Саша Радојичић, који је овогодишњи добитник Велике награде Иво Андрић за збирку песама "Тобоган", каже да питање хоће ли се свет у овим тешким временима извући са ивице понора притиска свако мислеће биће и да на то питање нема лаког одговора.

"Кроз историју је увек било ратова, увек су људи патили, а имена оних који су највише патили нису забележена. Забележена су имена војсковођа, владара, оних који су управљали догађајима. Оно што мислим да је важно за овај тренутак то је да су технолошке могућности разарања ужасно велике, много веће него икада раније и то је оно што највише плаши. Ко год да победи у једном будућем евентуалном трећем светском рату неће бити победник. Тај рат имaће само губитнике", каже Радојичић.

image