Култура

Сигурни Вивер добила Златног лава за животно дело на фестивалу у Венецији

Америчка глумица стекла је светску славу након улоге Елен Рипли у филмовима из серијала Осми путник, а ова улога јој је донела многе награде, укључујући и номинацију за Оскара
Сигурни Вивер добила Златног лава за животно дело на фестивалу у Венецији© Juan Naharro Gimenez/Getty Images

Америчка глумица Сигурни Вивер добитница је почасног Златног лава 81. Венецијанског филмског фестивала, саопштили су данас организатори.

"Чувена америчка глумица која је три пута номинована за Оскара, Сигурни Вивер, награђена је Златним лавом за животно дело на 81. Међународном филмском фестивалу у Венецији", наводи се у саопштењу на званичном сајту фестивала.

Одлуку је донео Одбор Бијенала у Венецији, који је прихватио предлог директора Фестивала Алберта Барбере.

"Глумица калибра Сигурни Вивер има мало ривала. Ојачана својим значајним позоришним образовањем, освојила је велику филмску публику филмом Осми путник, у режији Ридлија Скота, убрзо поставши симбол 1980-их. Током те деценије створила је имиџ хероине без преседана у жанру акционог филма, способне да победнички парира мушким моделима који су до тада доминирали епским и авантуристичким филмовима", навео је Барбера.

Према његовим речима, глумица је стално "провоцирала" своју личност кроз изборе који су се кретали од жанровских филмова до комедија, уметничких филмова и филмова за децу.

"Као аутентични сарадник, а не само савитљиви инструмент у рукама редитеља, она је допринела успеху филмова Џејмса Камерона, Пола Шрејдера, Питера Вира, Мајкла Аптеда, Романа Поланског, Ивана Рајтмана, Мајка Николса, Анга Лија, и многих других, сваки пут намећући знак комплексне личности – понекад контрадикторне, али увек аутентичне – сопственим харизматичним присуством", додао је директор Фестивала.

Сигурни Вивер је стекла светску славу након улоге Елен Рипли у филмовима из серијала Осми путник, а ова улога јој је донела многе награде, укључујући и номинацију за Оскара.

Три пута је номинована за Оскара (1987, два пута 1989). Добитница је награда Златни глобус (1989, два пута), БАФТА (1998) и Сатурн (1987, 2010).

Најстарији филмски фестивал одржаће се у Венецији од 28. августа до 7. септембра.

image