Култура

Изложба "Све боје Ворхола" 8. јула у Салону Музеја града Београда

Најскупље дело у уметности 20. века - чувени портрети Мерилин Монро, затим портрет Марте Грахам, планетарно познате лименке супе "Кембел","Спејс фрут" и "Цвеће" биће део поставке најављене изложбе
Изложба "Све боје Ворхола" 8. јула у Салону Музеја града Београда© Photo by Brownie Harris/Corbis via Getty Images

Портрети Мерлин Монро, Марте Грахам, планетарно познате лименке супе "Камбел" део су поставке изложбе "Све боје Ворхола" која ће бити отворена 8. јула у галерији Салон Музеја града Београда, саопштили су данас организатори.

Како је наведено, посетиоци изложбе имаће прилику да погледају 40 графика чувеног поп-арт уметника Ендија Ворхола, које је пажљиво одабрао један од најистакнутијих европских галериста Лазар Вујић.

Најскупље дело у уметности 20. века - чувени портрети Мерилин Монро, затим портрет Марте Грахам, планетарно познате лименке супе "Кембел","Спејс фрут" и "Цвеће" биће део поставке најављене изложбе.

Како пише у саопштењу, Енди Ворхол је био амерички уметник, филмски редитељ и писац и најистакнутији представник поп-арт правца.

Дипломирао је комерцијалну уметност 1949. године и радио рекламне илустрације за часописе попут "Вог" и "Харперс базар".

Иако је био успешан рекламни илустратор, уметничке галерије су га испрва одбијале, па је почео да спаја комерцијалу и уметност, чиме је постао један од најпознатијих америчких уметника.

Његова прва самостална поп-арт изложба одржана је 1962. године у Њујорку, где су представљени радови попут "Мерилин Диптих" и "100 конзерви супе".

Ворхолов студио "Фектори" био је култно место окупљања уметника и славних личности током 60-их година.

У 70-им годинама, Ворхол је почео да портретише богате личности, а један од његових познатих портрета је портрет Мао Цедунга из 1973. године.

Ворхол је преминуо 22. фебруара 1987. године у Њујорку и остао је познат по изјави да ће "свако имати својих 15 минута славе".

Изложба "Све боје Ворхола" је у приватном власништву колекционара Живе Шкодлар Вујић и Лазара Вујића из Словеније, а организатори су Музеј града Београда и Центар београдских фестивала (ЦЕБЕФ).

image