Култура

Дела српских перформанс уметника у Пекингу: Изложба "Јавно тело" у КЦС "Иво Андрић" од 4. јула

Биће представљени радови уметница Марине Абрамовић и Каталин Ладик, и уметника Слободана Ере Миливојевића, Недељка Неђе Париповића, Зорана Поповића и Балинта Сомбатија из колекције Музеја савремене уметности у Београду
Дела српских перформанс уметника у Пекингу: Изложба "Јавно тело" у КЦС "Иво Андрић" од 4. јулаGetty © DuKai photographer

Музеј савремене уметности у Београду (МСУБ) отвара изложбу "Јавно тело" с делима из своје колекције 4. јула у Културном центру Србије "Иво Андрић" у Пекингу, најавили су из МСУБ.

Ова изложба фокусира се на презентацију перформанс акција уметника нове уметничке праксе која се развијала крајем шездесетих и током седамдесетих година у Србији, паралелно уз светске токове концептуалне уметности.

Биће представљени радови уметница Марине Абрамовић и Каталин Ладик, и уметника Слободана Ере Миливојевића, Недељка Неђе Париповића, Зорана Поповића и Балинта Сомбатија из колекције МСУМ.

Аутор изложбе је Уна Поповић, виши кустос Музеја савремене уметности у Београду.

Изложбу ће отворити Татјана Солдат, директор Културног центра Србије "Иво Андрић" у Пекингу, Маријана Коларић, директор Музеја савремене уметности, и Уна Поповић, кустос изложбе.

Свако од представљених уметника било да су деловали заједно у групи (београдска неформална група шесторо концептуалних уметника подразумевала је М. Абрамовић, Е. Миливојевић, Н. Париповић, З. Поповић, Р. Тодосијевић и Г. Уркома или суботичка група Бош + Бош при којој су неко време били прикључени Каталин Ладик и Балинт Сомбати) или појединачно - проналазио је сопствени или себи најадекватнији начин промишљања уметности, а последично и стратегију рада са телом.

Свако од њих је своју акцију рада са телом демонстрирао другачије, односно, свако је спроводио другачију идеју и намеру иза својих акција.

Селекцијом различитих радова у односу на субјекат и објекат уметности - "тело", изложбом се презентује скала и репертоар могућности перформанс изведбе, при чему може да се истиче место излагања, изложени објект и могућа амбијентална целина као поставка привременог или сталног карактера.

Термин "јавно тело" се овде сагледава у ширем и поливалентнијем односу, као релацију физичког деловања и јавног контекста, места града, отворене позиције галерије или саме телесне експресије која делује као "јавни медиј" кроз иступање нечега унутрашњег, мишљења или стања.

На изложби ће бити представљен филм Неше Париповића "Н.П.77", видео рад Марине Абрамовић "Ослобађање меморије" из 1975, фотографије изведбе перформанса Каталин Ладик "Блекшејв поемин" (1978), фотографије изведбе перформанса Зорана Поповића "Аксиоми" из 1972, Ере Миливојевића "Облепљивање уметника" из 1971, Балинта Сомбатија "Лењин у Будимпешти" из 1972. године.

Сви представљени аутори овом приликом, некима од кључних радова унутар своје праксе, презентују импресивно и незаменљиво наслеђе уметности у локалним и интернационалним оквирима друге половине двадесетог века.

Изложба траје до 17. јула 2024. године.

Покровитељ изложбе је Министарство културе Србије, за организацију и реализацију задужен је Музеј савремене уметности, а за координацију у Пекингу Културни центар Србије "Иво Андрић".

image