Култура

Дан кад је рођен Павле Вуисић: Завирите у приватне предмете - тестамент, љубавна писма и цртеже

За Теслу у свету већином знају, али за Павла Вуисића ретко ко, зато смо осмислили посебан начин да нашег славног глумца, чијом је вештином био одушевљен и Орсон Велс, представимо странцима, наводе из Удружења Адлигат
Дан кад је рођен Павле Вуисић: Завирите у приватне предмете - тестамент, љубавна писма и цртеже© Адлигат

Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат обележило је годишњицу рођења прослављеног српског глумца Павла Вуисића (1926-1988).

Овим поводом изложени су нови предмети на сталној поставци Музеја књиге и путовања и Музеја српске књижевности у саставу Адлигата и организована је серија онлајн предавања на три континента на шест језика – српском, енглеском, италијанском, француском, арапском и на свахилију.

Из Адлигата подсећају да се код њих налази Легат Павла и Мирјане Вуисић у којој су на сталној поставци приказана оригинална љубавна писма, Пајини цртежи, песме које је писао на салветама и омотима цигарета а супруга спашавала из канти за отпатке, свежањ Пајиних кључева са кључевима камиона који је вожен у камионџијама, као и сва три Пајина тестамента.

"Наше Удружење чува сећање на значајне људе српске историје и често обележавамо њихове годишњице рођења или смрти. Николу Теслу и Пају Вуисића везује овај посебан дан, па смо направили посебно предавање посвећено њима а намењено пре свега странцима и нашим људима расејаним по свету", наводе из удружења.

Додају да је у питању комбинација вођене туре по колекцијама и представљање занимљивих и значајних чињеница из њиховог живота.

"За Теслу у свету већином знају, али за Павла Вуисића ретко ко, зато смо осмислили посебан начин да нашег славног глумца, чијом је вештином био одушевљен и Орсон Велс, представимо странцима. У оквиру предавања смо пуштали исечке из култних филмова, а ову прилику смо искористили и да странцима прикажемо гусле", изјавио је Виктор Лазић, председник Удружења Адлигат.

Поводом 98 година од рођења Павла Вусића делегација удружења је са супругом славног глумца Мирјаном Вуисић одржала спомен на глумчевом гробу на Новом гробљу. 

image