Култура

Изложба Француска штампа о Краљевини Србији од 1903. до 1914. у Архиву Војводине

Иницијатива за ово обележавање потекла од младих политиколога из "Центра за друштвену стабилност" из Новог Сада
Изложба Француска штампа о Краљевини Србији од 1903. до 1914. у Архиву Војводине© FOTO TANJUG/ Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju/ Mirko Bajkiša

Директор Канцеларије за јавну и културну дипломатију Арно Гујон отворио је данас у Архиву Војводине, у Новом Саду изложбу "Француска штампа о Краљевини Србији од 1903. до 1914." аутора Александра М. Гајића и одржао предавање о француско-српским везама. На изложби су представљени одштампани новински чланци из тог периода, које су посетиоци могли да погледају.

"Посебна је част говорити о овој теми баш на дан када обележавамо 180 година од рођења српског краља Петра Првог Карађорђевића, који се борио на страни Француске у рату против Пруске 1870. године. Задивљујуће је да је један Србин, а притом будући краљ био спреман да жртвује свој живот за Француску", рекао је Гујон.

Исто тако, како је додао, невероватно је да имамо и Французе који су били спремни да се жртвују за Србију попут генерала Франш Д'Епереа у Првом Светском рату, до мајора Бинела током НАТО бомбардовања.

Он је додао да је иницијатива за ово обележавање потекла од младих политиколога из "Центра за друштвену стабилност" из Новог Сада, Александру Гајићу и Милану Богојевићу, саопштено је из Канцеларије за јавну и културну дипломатију.

Арно Гујон је данас обишао и просторије Фондације Светозар Милетић, која се залаже за националну културу, историју, традицију и књижевност, а потом је обишао споменик краљу Петру Првом Карађорђевићу.

image