Магазин

Шта би се догодило са Земљом када би сви њени становници одједном поскочили - физичар даје одговор

Вероватно су се сви у некој фази детињства запитали шта би се догодило са планетом Земљом када би сви њени становници одлучили да у исто време скоче. Да ли би и она одскочила? Да ли би се "затетурала" или можда улубила? Или променила брзину кретања или смер ротације? Одговор на ова питања дао је један физичар.
Шта би се догодило са Земљом када би сви њени становници одједном поскочили - физичар даје одговор© Canva / master2

У потрази за одговором на питање које мучи људе већ деценијама учествовало је на десетине хиљада људи, а експеримент је спровео један искусан физичар по имену Грег Фут, чију је идеју подржала чак и Би-Би-Си-јева "Земљаска лабораторија".

"Уз помоћ мало знања математике успео сам да срачунам шта би се догодило када би сви на свету скочили истовремено и откријем да ли би то утицало на кретање Земље", навео је физичар Фут у интервјуу за портал Унилад.

Мало математике, мало земљотреса и... Одговор је ближи него икада

Научник је уз помоћ "мале" групе људи (коју је чинило 50.000 посетилаца Фестивала Читања) успео да реши мистерију миленијума, односно, да нађе пут до њеног решавања. На удаљености од једног километра од места на коме су људи скакали, научник је поставио мерач који је имао за циљ да забележи евентуалне тектонске промене настале синхронизованим поскакивањем људи. Претпоставка научника била је тачна: ова количина људи може да изазове благе потресе - од неких 0.6 степени Рихтерове скале.

Али, шта ако би скочили сви одједном, а не "само" 50.000 људи

Међутим, ово и даље није дало комплетан одговор на питање, па је научник "заронио" још дубље у материју и присетио се земљотреса који се догодио у Јапану 2011. године, када је потрес изазвао убрзање ротације Земље и тако скратио дан за 1,8 милисекунди. Анализирајући постојеће податке, Фут је коначно дошао до закључка: јачина потреса коју би направили сви људи овога света скачући истовремено апсолутно није довољна да би се променила трајекторија кретања Земље или њено убрзање. Није чак ни близу.

"Земљотреси никако не могу да утичу да ротацију Земље све док не достигну магнитуду од најмање 8 степени Рихтерове скале. Али, за то је потребно 7 милиона пута више људи од онога што тренутно живи на планети", закључио је стручњак. "Дакле, ова урбана легенда није ништа више од тога", додао је.

image