Магазин

Колико времена је потребно да се у аутомобилу температура подигне до смртоносних вредности

Сваке године на стотине људи, а посебно деце, изгуби животе услед топлотног удара, током боравка у паркираном аутомобилу. Чак и неколико минута у оваквим условима играју пресудну улогу.
Колико времена је потребно да се у аутомобилу температура подигне до смртоносних вредности© Canva / dimaberlinphotos

Тропски талас који већ данима ремети нормално функционисање становника Србије се наставља, а према најавама метеоролога, он ће потрајати све до средине седмице, када се очекује незнатни пад температуре. По оваквом времену, чак је и паркирање попут изазова, јер је пронаћи паркинг место у хладовини практично немогуће.

Боравак у аутомобилу који је остављен на сунцу може бити смртоносан

Возило остављено на сунцу већ за јако кратко време постаје претња по живот, показала су мерења која су спровели истраживачи. Како би установили којом се брзином "конзерва на точковима" загрева, они су поставили 2 аутомобила један до другог, али тако да је један наткривен, односно делимично заштићен од сунчевих зрака, а други - директно на сунцу.

Резултати су их шокирали: у року од само једног сата у унутрашњости аутомобила који је био паркиран на сунцу, при спољашњој температури од 35 степени Целзијуса, температура је износила чак 47 степени! Притом, контролна табла се усијала до 51 степена, док је температура волана и седишта била 53, односно 51 степен Целзијусове скале.

Возило паркирано у хладу имало је незнатно боље резултате: након једног сата, температура у њему "скочила" је до 38. подељка, док је на контролној табли измерена температура од 48 степени, преноси портал Лајв Сајенс. Волан је био за 11 степени хладнији него код аутомобила паркираног на сунцу, а температура седишта износила је 41 степен Целзијуса.

Не остављајте децу и кућне љубимце у возилу ни на кратко

Терморегулација деце се разликује од терморегулације одраслих. "Дечија тела производе топлоту брже него тела одраслих, а уз то им треба и више времена да се расхладе", упозорио је педијатар Данијел Ганџијан у интервјуу за портал Јаху Лајф. За њих и неколико минута у затвореном аутомобилу може бити фатално.

Исто тако, и кућни љубимци много теже од људи подносе велике врућине, стога је важно да се они, исто као и малишани, ни на тренутак не остављају у закључаном возилу, чак ни уз делимично отворене прозоре. Осим тога, њихове шапе су склоне опекотинама уколико се крећу по ужареном бетону или додирују пластичне површине у аутомобилу.

image