Магазин

Фестивал ледених скулптура

У Мадриду је отворено међународно такмичење које представља неке од најбољих светских скулптура од леда. Ово је први пут да је шпанска престоница организовала изложбу леда, која је одмах постала хит. Од када датира традиција прављења оваквих скулптура и ко их је први исклесао?
Фестивал ледених скулптураGetty © Cancan Chu

За израду ових фигура, утрошено је преко 100 тона леда, који је чуван у посебним условима како се не би отопио, а учесници су имали на располагању свега 11 сати да направе своје креације пре отварања фестивала. " Радимо на темпаратури испод 0 степени, све је клизаво, све је тешко, лед нас сече, а 80 посто фигура сечемо моторном тестером", каже Арелано, један од учесника.

И док у Мадриду траје прва изложба ледених скулптура, треба напоменути да је историја клесања фигура у леду стара неколико хиљада година.  

Тачно порекло вајања од леда је нејасно, а постоје информације да су рани Инуити, који су путовали по данашњој Аљасци, Канади и Гренланду, још пре пре око 4.000 година почели да граде куће од леда и снега за склониште, данас познатије као иглои. 

У Русији, је око 1739. године, царица Ана Ивановна наредила изградњу куће од леда на реци Неви, за посебне догађаје - можда прве познате "ледене палате" на свету. А прошлогодишњи фестивал ледених скулптура у Томску у Сибиру, претворио је читав овај град у ледену бајку.

Уметници користе алате као што су моторне тестере, ручне тестере, фен за косу, пегле и длета за резбарење леда. Понекад раде у ултрахладним окружењима, као што су велики замрзивачи како би свој рад заштитили од топљења.

Данас је вајање од леда често укључено и у кулинарску уметност, а многи вајари оваквих скулптура уче занат у кулинарским школама. Ледене скулптуре се обично користе на забавама или као украсне статуе, а техника израде често иде руку под руку са резбарењем воћа и поврћа.

Градови широм света су домаћини уметничких догађаја на леду. Вајање од леда је чак ушло и на Олимпијске игре - не као спорт, већ као догађај који је део културне Олимпијаде. Први пут на зимској Олимпијади у Калгарију 1988. године.

image