Магазин

Омиљени летњи оброк под знаком питања: Салата са тестенином није увек здрава, чак и иако има поврће

Лагана салата са тестенином и поврћем је многима омиљено летње јело - брзо се припрема, састојци су доступни и јефтини и сви је воле. Ипак, нутриционисти напомињу да ово популарно јело није "први пик" у извору хранљивих јела, посебно ако га обогатимо нездравим преливима. На срећу, постоје здраве опције које превасходно подразумевају елиминицују мајонеза и других тешких сосева и употребу интегралне тестенине.
Омиљени летњи оброк под знаком питања: Салата са тестенином није увек здрава, чак и иако има поврће© kaboompics/pixabay

Наравно да нам се по врућини не мили да кувамо и боравимо у кухињи, те у ситуацијама када ипак морамо да спремимо неко јело, сви прибегавамо доброј, старој салати са тестетини и поврћем. Очас посла скувамо макароне, ставимо краставац, парадајиз, лук, паприке, маслине, зачине. Рецепт се некад обогаћује куваним јајаима, туњевином, сиром, кикирикијем и сосевима.

Другим речима, свако има своју варијанту овог охлађеног прилога и широк избор састојака омогућава бројне комбинације укуса и ако елиминишемо стављање, на пример, мајонеза и других тешких прелива, онда је ова салата поуздан избор за догађаје на отвореном као што су пикници, боравак на реци и сл.

Да ли је салата са тестенином здрава

Уколико обилује поврћем, нутриционисти охрабрују да је једемо:

"Може да буде хранљива, у зависности од састојака. Наравно да је ту битно поврће које је богато витаминима, минералима и антиоксиданата значајним јер смањују ризик од болести и штите ћелије од оштећења. Преливи на бази маслиновог уља су укључени у многе рецепте за овакву салату, а они су добар извор здравих мононезасићених масти значајних за здравље срца", нутриционист Еми Гудсан.

Препорука је да се користе интегралне тестенине, јер су одличан извор мангана, селена, фосфора и дијеталних влакана: "Тестенина од целог зрна повезана са мањим ризиком од срчаних обољења, рака дебелог црева, дијабетеса и гојазности, а такође може помоћи у одржавању стабилног нивоа шећера у крви", појашњава дијететичар Каролајн Сузи.

Стручњаци истичу да рафинисана тестенина направљена од белог брашна може изазвати скокове шећера у крви. Такође, други уобичајени састојци које стављамо могу бити на сличан начин забрињавајући.

"Неки висококалорични састојци који ставимо у салату са тестенинама укључују мајонез, сир, уље и кремасте преливе. Ови тешки састојци само ће допринети да јело буде препуно масти и калорија", додаје нутрициониста Лиен Веинтрауб, а пише Ј-Ес-Еј-Тудеј.

Здрава варијанте - без мајонеза и других нездравих прелива

Саветује се да користимо интегралну тестенину, свеже поврће и да избегавамо нездраве сосеве, јер је то најлакши начин да се побољша хранљива вредност салате са тестенином, што помаже да се осећамо боље ако је чешће једемо.

"Уље, мајонез или кремасти прелив треба да се замене сирћетом или преливом направљеним од грчког јогурта или пасираног младог сира, који такође може повећати садржај протеина и смањити количину засићених масти", саветује Гудсон.

Други начин да се повећа протеинска вредност јела је укључивањем пасуља и меса као што је пилетина. Додати протеин ће вам такође помоћи да дуже останете сити, појањава Сузи.

Чувати је у фрижидеру

Када је топло, би требало држати ову салату ван фрижидера дуже од сат времена, посебно ако смо напољу. "Такође, не треба је остављати ван фрижидера дуже од два сата ако је у затвореном простору. Топлота може да да утиче на раст штетних бактерија, које изазивају тровање храном", упозорава она.

image